Ruganje duhu Solidarnosti

Uz 40. godišnjicu poljskog avgusta

Ostavite komentar


  1. Dragi Miši,
    ovo je tekst literarne snage i ekspresivnosti, dostojan urednika „Danasa“. Čestitam!

  2. Kao i autor teksta, pitam se: šta je sa nama? Želimo li mi mi da se izborimo za stvarnu slobodu ili smo zadovoljni što nas pozivaju da ubacimo glasački listic?Oguglali smo na pojedinačne žrtve sistema, radnike, novinare, intelektualce, neistomišljenike, Sve je samo jednodnevna vest. Da dodam, u vreme poljske „Solidarnosći“ naša socijalistička stvarnost je kroz humor nazivana „Napetosć“. Moguće da je to naše većito navikom stvoreno stanje stvari koje ne želimo da menjamo. Jeste paradoks da danasnja vlast obeležava solidarnost poljskih radnika i gradjana ali je veći paradoks što u Srbiji druga strana samo pognute glave može da stane pred ovim istorijskim činom poljske nacije.

  3. Budimo realni, u borbi drzave(komunista) i crkve pobrdila je crkva. Zato je Vojtila iizabran za papu. I sta se danas promenilo sa aspekta autoritarnosti vlastiu Poljskoj.

  4. Tekst diše podsećanjem na borbu za slobodu, solidarnost (koja je kod nas, zaista, mislena imenica), budućnost … jednog naroda (to smo mogli da budemo i mi, ali nismo). Ima jedan momenat koji se u tekstu samo sporadično dotiče a u biti je bio veoma važan, Poljaci su katoliti, veliki vernici, uprkos komunističkom režimu koji je uspostavljen posle rata. Katolička crkva je iskoristila svoj ogroman uticaj i podstakla ljude na borbu i solidarnost, koristila je i svoj kapital i pomagala sundikat, Poljaci su to prihvatili opredelili se za međusobno poverenje i istrajno izborili svoj boljitak. Mnogo godina kasnija Poljska (danas) ima nazadne trendove u politici, i ovaj put pod jakim uticajem katoličke crkve …

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.