Rušenja bespravno izgrađenih objekata u blizini Zlatarskog jezera, u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, kod Nove Varoši, možda će biti, a možda i neće, glasio bi epilog javne rasprave visokih državnih funkcionera.
Ministar Velimir Ilić, tokom otvaranja jednog seoskog puta u okolini Nove Varoši, poručio je uzurpatorima državnih parcela i prirodnog rezervata Uvac da rušenja nelegalnih objekata na tom području neće biti.

Rušenja bespravno izgrađenih objekata u blizini Zlatarskog jezera, u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, kod Nove Varoši, možda će biti, a možda i neće, glasio bi epilog javne rasprave visokih državnih funkcionera.
Ministar Velimir Ilić, tokom otvaranja jednog seoskog puta u okolini Nove Varoši, poručio je uzurpatorima državnih parcela i prirodnog rezervata Uvac da rušenja nelegalnih objekata na tom području neće biti. S druge strane, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode poručuju da se zakon mora poštovati i takvi objekti srušiti. U toj poziciji između dve državne vatre našao se sam rezervat, odnosno preduzeće koje njime gazduje.

Recept za divlju gradnju

– Čovek kupi plac od seljaka, naredne godine raskrči šumu, sledeće pripremi teren za kamp-prikolicu, pa je naredne doveze ili počne izgradnju objekta, pa ga kasnije godinama doziđuje. Prošle i ove godine, od proglašenja Uvca za rezervat, više od trideset objekata je izgrađeno ili je u izgradnji. Sve smo to evidentirali i eleborat o tome poslali državnim organima, rekao je Danasu Slobodan Ljubojević, direktor Rezervata Uvac, d.o.o.

Iako su mediji ovih dana bili zapljusniti informacijama o nelegalnoj gradnji na Zlatarskom jezeru, nadežni u ovom rezervatu na taj problem ukazivali su godinama, ali država nije reagovala. Republička građevinska inspekcija je donela odluku o rušenju 192 bespravno sagrađena objekta, od kojih je oko 150 podignuto na Zlatarskom jezeru.

Ekonomska računica

– Za plac treba izdvojiti dve do tri hiljade evra, još četiri do pet hiljada evra za brvnaricu, a nakon legalizacije doći će neki ruski investitor i za to će platiti 150.000 evra. Da li je to pošteno prema drugima? I ja bih voleo da imam vikendicu, jer to je privilegija. Razumem te ljude koje su ovde pronašli parče svoga raja, ali da li treba da razmišljamo od danas do sutra, s porukom – posle mene potop ili ćemo primeniti dugoročnu strategiju o upravljanju prirodnim resursima, zapitao se direktor Specijalnog rezervata Uvac Slobodan Ljubojević.

Slobodan Ljubojević, direktor Rezervata Uvac, d.o.o. koje gazduje ovim rezervatom prirode, navodi da je ovo preduzeće učinilo sve kako bi ispoštovalo uredbu Vlade Srbije, s kraja prošle godine, o pojačanom čuvarskom nadzoru. On dodaje da je ovo preduzeće evidentitralo sve nelegalne objekte u rezervatu i novoj vladi blagovremeno uputilo tu dokumentaciju, a Ministarstvu za infrastrukturu je naloženo da upotrebi sve mehanizme, pa i mere prunudnog rušenja, što je, kako podseća Ljubojević, potpisao predsednik Vlade Vojislav Koštunica.
– Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine izjavio je da rešenja o rušenju nije video. Nisam ih ni ja video, ali nezvanično znam da postoje, međutim, ne bi me iznenadilo da ona nestanu, procenjuje Ljubojević.
– Kompletan eleborat smo dostavili Ministarstvu za zaštitu životne sredine, inspekciji ovog ministarstva, opštinskom građevinskom inspektoru, koji je na osnovu naloga opštinskog tužioca, ipak reagovao. Na osnovu našeg elaborata, Milan Čanović, načelnik Republičke građevinske inspekcije je najavio uručivanje rešenja vlasnicima bespravnih objekata za njihovo rušenje, rekao je Danasu Ljubojević, a potom istakao da je sve to stopirano nedavnom posetom ministra Velimira Ilića Novoj Varoši, kada je nameravao da otvori jedan seoski put.
– Mi smo svoj deo posla obavili po zakonu, a o tome šta će dalje biti odlučiće Vlada Srbije, objasnio je Ljubojević, podsećajući da je Ilić bio ministar u Vladi Srbije koja je donela zaključak, na osnovu kojeg je ovo preduzećče reagovalo i sačinilo eleborat. On podseća da je Specijalni rezervat prirode Uvac, u početku zahvatao površinu od 2,5 hektara, sa meandrima i zaštićenim staništem beloglavih supova, a da je ranije prošireno.
– Nasledili smo deo bespravno izgrađenih objekata, ali to ne oslobađa odgovornosti nijednog vlasnika, jer nijedan objekat nema građevinsku dozvolu ni saglasnost. Ima i novih objekata koji su izgrađeni posle vladine uredbe, jer su ljudi videli da sve to izmiče kontroli, navodi Ljubojević. On ističe da su u tom eleboratu navedeni detaljni podaci o prodatim parcelama, svih 192 objekta sa fotografijama, te da su njihovi vlasnici uglavnom iz Užica, Čačka, Požege i Beograda, a da su meštani tog područja vlasnici svega desetak takvih objekata. Na pitanje kako se mogla dozvoliti gradnja, Ljubojević kaže da je to ilustracija pravne države u prethodnom periodu, podsećajući da je on direktor rezervata tek godinu dana i da mu je veoma drago što su se mediji uključili u rešavanje ovog problema.
– Bivši direktor Fonda beloglavi sup, koji je bio staralac na tom starom delu rezervata, godinama je ukazivao na taj problem i o tome postoje dokazi, ali tek kada smo sve to podigli na republički nivo, počeli sa lobiranjem preko Ministarstva za zaštitu životne sredine i kada su se uključili mediji, sve je dobilo odjek, kaže Ljubojević. On smatra da bi objekte koji su sagrađeni na državnom zemljištu, što je klasična uzurpacija zemljišta, trebalo srušiti, a protiv vlasnika objekata u izgradnji podneti krivične prijave i te objekte srušiti, ali su, kako navodi, problem objekti za koje vlasnici tvrde da su izgrađeni pre nego što je Uvac proglašen za zaštićeno područje.
– Divlja gradnja je problem cele Srbije, a rezervat Uvac je ilustracija takvog stanja. Ako se zakon bude primenio u rešavanju problema Uvca, onda će rušenja morati da bude i na Kopaoniku, Tari, Zlatiboru, a ako se zakon ne bude poštovao sve će ostati po starom, upozorava direktor Ljubojević, izražavajući nadu da će zakon ipak biti primenjen.
Prilikom nedavne posete Novoj Varoši, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, poručio je da rušenja bespravno izgrađenih objekata neće biti.
Dušan Pajkić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, koji je za kratko vreme boravio na ovom području dva puta, zatražio je da se zakon poštuje, podsetivši da je kontrola i sprečavanje nelegalne gradnje u nadležnosti ministarstva kojim predsedava upravo Velimir Ilić.
– Kada je Uvac proglašen za specijalni rezervat prirode, istom uredbom je zabranjena gradnja bilo kakvih objekata, a naše ministarstvo i upravljač prirodnim dobrom preduzimali su sve zakonom predviđene korake, kako bismo sprečili gradnju, rekao je Pajkić.
Reagovao je i Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštavajući da ministar Ilić promoviše primer kako zakoni ove države ne moraju da se poštuju. Direktorka tog zavoda Lidija Amidžić rekla je Danasu da objekti moraju biti srušeni zbog opasnosti od zagađenja jezera.
Prema izjavi načelnika Republičke građevinske inspekcije Srbije Milana Čanovića, ova inspekcija je donela odluku o rušenju objekata izgrađenih na Zlatarskom jezeru, jer su podignuti bez potrebnih dozvola i na tuđem zemljištu.
Specijalni rezervat prirode Uvac, zahvata 7.543 hektara teritorije opštine Nova Varoš i Sjenice i stanište je jedne od retkih kolonija beloglavog supa u Evropi, čije je izumiranje sprečeno. Rezervat je odlukom Vlade Srbije stavljen pod režim zaštite drugog stepena. Iako je na području rezervata zabranjena gradnja, pa čak i ona privremenog karaktera, Uvac je postao pravo divlje gradilište. Od ukupnog broja objekata na njegovoj teritoriji, čak 150 je podignuto na Zlatarskom jezeru, i to u zoni 500 metara od maksimalnog nivoa vode u kojoj je, prema Zakonu o vodama, izričito zabranjena bilo kakva gradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari