Rusija zabranjuje operacije promene pola i poništava brakove osoba koje su to uradile 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je danas oštriju verziju zakona koji zabranjuje operacije promene pola i dodatnim klauzulama poništava brakove u kojima je jedna osoba „promenila pol“ i zabranjuje transrodnim osobama da postanu hranitelji ili usvojitelji.

Poslanici su za sutra zakazali treće i poslednje čitanje tokom kog će, procenjuje Asošiejted pres, zakon koji predstavlja težak udarac za stigmatizovanu LGBTQ+ zajednicu u Rusiji, biti sigurno usvojen.

Predlog zakona zabranjuje bilo kakve „medicinske intervencije koje imaju za cilj promenu pola osobe“, kao i promenu pola u zvaničnim dokumentima i javnim evidencijama.

Nove klauzule koje su dodate u zakon takođe menjaju Porodični zakonik Rusije navodeći promenu pola kao razlog za poništenje braka i zabranjuje osobama koje su promenile pol da postanu hranitelji ili usvojitelji.

Zakonodavci opisuju tu meru kao zaštitu Rusije od „zapadne anti-porodične ideologije“, a neki opisuju tranziciju polova kao „čisti satanizam“.

To je uznemirilo transrodnu zajednicu u zemlji i izazvalo je kritike ne samo od zagovornika LGBTK+ prava, već i od medicinske zajednice.

Kremlj je 2013. godine usvojio prvi zakon koji ograničava LGBTQ+ prava, poznat kao zakon o „gej propagandi“ koji je zabranio svako javno odobravanje „netradicionalnih seksualnih odnosa“ među maloletnicima.

Ruski redsednik Vladimir Putin je 2020. godine sproveo ustavnu reformu koja je zabranila istopolne brakove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari