Ružić obišao učenike iz dijaspore u Tršiću 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić obišao je danas u Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću učenike iz dijaspore koji pohađaju letnju školu srpskog jezika i kulture „Leto u zavičaju“.

„Ministarstvo prosvete je prvi put ove godine organizovalo ovakvu letnju školu za učenike iz dijaspore, jer smatramo da je važno da što bolje upoznaju svoj jezik, kulturu i tradiciju“, rekao je Ružić i dodao da su ovakvi centri  značajni kao podrška učenicima, koji žele da dodatno unaprede svoja znanja, interesovanja i sposobnosti.

Ružić je rekao da je kroz letnju školu ovog leta prošlo 190 učenika i 17 nastavnika iz dopunskih škola u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji i Grčkoj.

„Verujem da ste uživali u boravku u Tršiću i Naučno-obrazovnom kulturnom centru i da ste imali priliku da se družite i mnogo toga lepog i korisnog naučite“, rekao je ministar, koji je prisustvovao završnoj priredbi učenika.

Kako je objasnio, kroz program koji je za njih pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Marinom Janjić, profesorkom Filozofskog fakulteta u Nišu, učenici su na zabavan i kreativan način produbljivali svoja znanja iz srpskog jezika, srpske kulture i tradicije.

Ružić je najavio i da je u planu da se ovakve radionice uvrste u redovni kalendar programskih aktivnosti ovog centra, kako bi što veći broj naših učenika iz dijaspore imao mogućnost da posetom Tršiću unapredi poznavanje srpskog jezika i kulture.

On je podsetio da je i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine postavljen kao poseban cilj unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti, kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari