Ružić: Uvođenje državne mature odlaže se za još dve godine 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/ DS

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da se izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, odlaže za još dve godine uvođenje polaganja tzv. državne mature.

Ružić je pojasnio da je „državna matura“ termin koji se korsti kako bi se objedinio čitav proces jednim nazivom i sastoji se od završnog ispita nakon trogodišnjeg školovanja i od opšte stručne i umetničke mature kojima se završava četvorogodišnje srednjoškolsko školovanje.

„Predviđeno je pomeranja uvođenja ovih ispita za dve godine što bi značilo da se prvi završni ispit biti održan na kraju školske 2022/23. za trogodišnje škole, a puna implementacija državne mature sa polaganjem opšte stručne i umetničke mature školske 2023/24. godine“, rekao je ministar obrazlažući poslanicima predlog zakona.

Ružić je dodao da je prethodno planirano da se ovakva matura polaže još od 2014. godine, ali da je bilo zakonskih neusklađenosti, te da je bolje da ovaj posao bude urađen kvalitetno.

Ministar je dodao da ministartvo želi da proces uvođenja državne mature bude transparentan, da se ništa ne uradi površno. „Formirali smo komisiju koja će pratiti svaki korak rada na ovom poslu. Komisija se do sada sastala pet puta, a nedavno je održan sastanak sa dekanima fakulteta kako bismo osigurali da svi akteri budu upoznati, konsultovani i da preuzmu svoj deo odgovornosti“, istakao je Ružić.

On je dodao da državna matura treba da postane spona između srednjoškolskog obrazovanja i visokog obrazovanja, da je fakulteti priznaju kao prolaz, kao i da se  omogući veća dostupnost studiranju, ali ne na uštrb kvaliteta.

Zakone o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije poslanicima bi trebalo danas da predstavi ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić. Kako je rekao predsednik Skupštine Ivica Dačić, ona će to učiniti nakon učešća na konferenciji povodom obeležavanja 20. godišnjice rada Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.