Kada se nedavno nasukao hrvatski brod-tanker kod novog šabačkog mosta, šabačka policija ništa nije mogla da učini jer već duže vreme nema odgovarajuće plovilo. Srećom, sve je prošlo bez havarije, ali u suprotnom policija bi bila samo nemi posmatrač.

Takođe, pre mesec dana prilikom spasavanja lica koje se bacilo s mosta policija je koristila čamac ribolovaca. To su samo drastični primeri koliko je rečnoj policiji neophodno plovilo, a nužno je i svakodnevno patroliranje Savom.

S obzirom na to da šabačka policija ima u nadležnosti Savu i Drinu u dužini od oko šezdesetak kilometara, delom i granicu, onda je sasvim opravdano da poseduje gliser za brze intervencije. Tim pre kada brzim čamcima raspolažu pojedini šverceri. Rečna policija uz to asistira i kod oduzimanja mreža i drugih nedozvoljenih sredstava za ulov ribe. Predstoji i kupališna sezona, a kod Šapca je Sava najšira u donjem toku, i kako spasioci na plaži Stari grad takođe nemaju čamac onda bi barem sada bilo potrebno da se rečna policija ne vodi samo po imenu nego da ima i osnovno sredstvo za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari