Šabić: Nebezbedni podaci na portalima

Ostavite komentar


  1. Ovo je nas spasilac jer da njega nema ne znam kako bi mogli da zivimo. Ionako svi imamo nelegalne operativne sisteme..

  2. Nadlezni moraju da reaguju i da rade svoj posao i zastite gradjane i njihove podatke. Zastititi podatke i fizickih i pravnih lica.

  3. Nije moguce da su podaci na drzavnim elektronskim ili veb portalima nebezbedni, kao sto se navodi u ovom tekstu: "Radi se tome da su neki od naših najvećih državnih portala, npr. E-uprava i Eporezi, prema rezultatima u svetu priznatog autoritativnog onlajn testa, poznatog provajdera informacione bezbednosti "Qualys SSL Labs" iz SAD, ocenjeni, zbog njihove "ranjivosti" (zastareli i slabi algoritmi i protokoli) najlošijom ocenom (F)."

    Jer, nedavno je donet Zakon o informacionoj bezbednosti, a uskoro ce, prema saopstenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – "Informaciona bezbednost globalni izazov" (31. oktobra 2016), verovatno biti donete i četiri uredbe na osnovu ovog zakona, i to: (a) Uredba o bližem sadržaju akta o bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema od posebnog značaja, načinu provere i sadržaju izveštaja o proveri bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja; (b) Uredba o bližem uređenju mera zaštite IKT sistema od posebnog značaja; (c) Uredba o utvrđivanju liste poslova u oblastima u kojima se obavljaju delatnosti od opšteg interesa i u kojima se koriste IKT sistemi od posebnog značaja; (d) Uredba o postupku dostavljanja podataka, listi, vrstama i značaju incidenata i postupku obaveštavanja o incidentima u IKT sistemima od posebnog značaja.

  4. Imaju sertifikate koji garantuju bezbednost podataka, ali Sabic ignorise tu cinjenicu. Covek se bavi svim i svacim, samo ne poslom za koji je placen.

Ostavite komentar


Društvo

Ministarka pravde: Pooštravanje kazni za nasilje u porodici 8

Ministarka pravde: Pooštravanje kazni za nasilje u porodici

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je za osnovni oblik krivičnog dela nasilje u porodici predloženo da se pooštri kazna zatvora od šest meseci do pet godina umesto sadašnje od tri meseca do tri godine, a da se za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i detetom, može izreći i kazna doživotnog zatvora.

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.