Šabić: Opužbe Ane Brnabić za doprinos medija klanu Belivuk su atak na slobodu i bezbednost novinara 1foto-BETAPHOTO-MILAN-OBRADOVIĆ

Nekadašnji poverenik Srbije za informacije od javnog značaja, advokat Rodoljub Šabić, ocenio je da je današnja izjava premijerke Ane Brnabić da je kriminalna grupa Veljka Belivuka imala direktnu podršku istraživačkih medija, direktan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija i indirektan ali opasan atak na bezbednost istraživačkih medija i novinara koji u njima rade.

Brnabić je danas izjavila na TV Prva da je klan Veljka Belivuka imao podršku istraživačkih medija, jer su oni prenosili informacije i na taj način „kriminalizovali“ sina predsednika Srbije Danila Vučića „jer je klan hteo da oslabi predsednika“ i da su za to „imali direktnu podršku istraživačkih medija“.

Šabić je u saopštenju naveo da je „evidentno“ da se javni medijski servisi osetljivim društveno-političkim temama i vestima bave „samo uz uzdržavanje od bilo kakvog kritičkog stava prema nosiocima vlasti“, dok je, sa stanovišta ustavnog prava građana na obaveštenost, važno da nezavisni istraživački mediji o takvim stvarima dokumentovano izveštavaju.

„Kad izveštavaju objektivno i dokumentovano oni, sa stanovišta standarda demokratskog društva, rade poželjan i legitiman posao, koriste se ustavom zajamčenim slobodama i zbog toga ne bi smeli biti izloženi nikakvim negativnim rekcijama“, rekao je Rodoljub Šabić, koji je predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava.

Uprkos tome, dodao je, istraživački mediji i njihovi novinari su već duže vreme predmet organizovanih napada tabloida koji su „bliski vlasti i od nje finansijski podržani“, i, kako je kazao, organizovano i sistematski ih napadaju i ti mediji i neki funkcioneri, nazivajući istraživačke medije „saradnicima stranih ambasada i neprijateljima Srbije“.

„Čak ih i pokušavaju povezivati sa kriminalnim grupama. Ali bar do sada ih niko, a pogotovo funkcioner najvišeg ranga, nije optužio za direktnu podršku kriminalnom klanu“, ukazao je Šabić povodoom izjave Ane Brnabić.

Šabić je kazao da Brnabić nije navela ni jednu Krivičnim zakonikom inkriminisanu radnju kada je optužila istraživačke medije da su pružali „direktnu podršku Belivukovom klanu“, što bi, kako je rekao, značilo da su saučesnici, pomagači u izvršenju najtežih krivičnih dela, dakle da su i sami teški kriminalci.

„A paušalnom kvalifikacijom ‘istraživački mediji’, bez navođenja i jednog konkretnog medija, premijerka optužuje sve njih“, istakao je Šabić.

Po njegovim rečima, Brnabić je, govoreći o „direktnom doprinosu“, morala da zna da Član 33 KZ predviđa da će „lica koja bitno doprinesu izvršenju krivičnog dela, biti kažnjena kaznom predviđenom za neposrednog izvršioca“, što navodi da u konkretnom slučaju klana Belivuk podrazumeva najteže, višegodišnje zatvorske kazne.

„Lica koja su saizvršioci takvih teških krivičnih dela premijerka je, po KZ, dužna da prijavi nadležnom tužilaštvu, a u slučaju da to propusti, sama vrši krivično delo. Budući da za takvu prijavu očito nema nikakvog osnova i dokaza, minimum odgovornosti javnog funkcionera, ali i elementarne pristojnosti, nalaže premijerki da se svim istraživačkim medijima i novinarima izvini“, rekao je Šabić u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari