Šabić: Porast zastrašivanja kritičara vlasti govori o ubrzanom urušavanju vladavine prava 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača Rodoljub Šabić ocenio je danas da su „krajnje zabrinjavajući učestali primeri napada, pritisaka i zastrašivanja“ aktivista i organizacija civilnog društva i nezavisnih novinara i medijskih organizacija koji su kritičari vlasti.

Šabić, koji je i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, u pisanoj izjavi naveo je da „porast broja takvih ekscesa govori o daljem ubrzanom urušavanju vladavine prava i obesmišljavanju institucija pravne države“.

On je naveo da je poseban razlog za brigu, pored očite nespremnosti nadležnih da na nedopuštene napade i pretnje reaguju, to da iza mnogih slučajeva napada i pritisaka na nezavisne medije i organizacije civilnog društva indirektno ili sasvim direktno stoji vlast, kršeći i Ustav i zakone Srbije i obaveze države utvrđene međunarodnim dokumentima.

„Apsolutno je nedopustivo i opasno da se učestali ekscesi podstiču istupima visokih pa i najviših javnih funkcionera, da se u tu svrhu zloupotrebljavaju resursi i ovlašćenja organa vlasti ili da vlast akterima tih napada pruža logističku ili materijalnu podršku“, rekao je Šabić.

Šabić je kao primer naveo to što je u poslednjih petnaestak dana dana „javnost bila svedok i fizičkog maltretiranja građana Zrenjanina okupljenih na mirnom protestu za vodu, i zastrašujućim porukama upućenim novinarima Južnih vesti, kao i brutalnom etiketiranju“ nezavisnih medija i NVO od provladinih medija“.

„Fotografije i video zapisi su potvrdili da su siledžije iz Zrenjanina u kontinuirano dobrim odnosima s predstavnicima vlasti, da su njeni saradnici. U porukama upućenim novinarima Južnih vesti nadležni, za razliku od sličnih kada su upućivane ljudima iz vlasti, nisu prepoznali pretnje a šta više vlast je akterima tih pretnji pružila pomoć i podršku dodeljući im za njihove aktivnosti prostorije“, kazao je Šabić.

On je dodao da je „od velikog broja neistina koje su iznete u tekstu provladinog medija pod nazivom ‘Zapadni megafoni dobili milione'“, još gore to što su „po svemu sudeći“ neistine i insinuacije bile potkrepljene podacima dobijenim u okviru „skandaloznog postupka Uprave za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma protiv pojedinaca i organizacija civilnog društva“.

„Suvišno je podsećati na to da su sve vodeće međunarodne institucije specijalizovane za pitanja pranja novca i finansiranja terorizma ocenile da nije bilo nikakvog osnova za ovakav postupak Uprave a vlast nikad nije dala iole prihvatljivo objašnjenje“, rekao je Šabić.

Šabić je dodao da je svrha tog postupka bila „pojačavanje hajke na sve koji se kritički odnose prema vlasti“, što je „i kršenje zakona i veliki i ružan doprinos daljem urušavanju onog što je od ugleda zemlje u međunarodnim relacijama preostalo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari