Šabić: Providni i jeftini napadi na Danas 1Foto: N1

Zbog postavljanja pitanja o vremenu testiranja Novaka Đokovića i činjenice da je pozitivan išao na javne skupove, tabloidi su pokrenuli kampanju protiv našeg lista. Juče je Alo naveo kako radimo „u interesu Marinike i Đilasa“, a danas Informer tvrdi da smo „bolesni“ i da „otvoreno navijamo da Đoković bude uhapšen i deportovan iz Australije“, što nema veze sa istinom.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da optužbe i diskvalifikacije na račun Danasa da navodno za račun Marinike Tepić i Đilasa vodi nekakvu prljavu kampanju deluju već na prvi pogled providno i jeftino.

– Ali one se potpuno uklapaju u groteskni kontekst u kom je sve moguće, u kom se upravo na režimskim TV emituju filmovi u kojima se kritičkim novinarima i drugim oponentima režima bez ikakvih dokaza imputira pripremanje zločina protiv predsednika države, tabloidi toj beskrupuloznoj hajci koja objektivno ugrožava ličnu bezbednost “žigosanih” ljudi daju punu podršku a nadležni od REM-a do tužilaštva ne preduzimaju ništa – ističe Šabić.

Naš sagovornik dodaje da nije sa posebnom pažnjom pratio sva događaja u vezi sa gren slem turnirom u Melburnu.

– Čak mi je i smetala ogromna pažnja koja im je posvećena a posebno medijski snažno podržavane populističke bombaste verbalne reakcije nekih predstavnika vlasti na osnovu kojih bi neko neupućen mogao zaključiti da će u najmanju ruku doći do prekida diplomatskih odnosa. Mnogo puta sam navijao za Đokovića, radovao se njegovim uspesima i vrhunskim dometima ne samo u tenisu već u ukupnom svetskom sportu. Ali ipak čak i da mu je uskraćeno pravo da igra ne bih to doživeo kao nacionalnu tragediju kao uostalom ni eventualni poraz na turniru – naglašava Šabić.

Dodaje da je to je ipak sport a da postoje mnoge stvari koje su sa stanovišta egzistencijalnih interesa građana Srbije daleko važnije te da je smatrao da nije dobro da ih događanja u Australiji potisnu.

– Ali jesu, mislim da je to rađeno svesno jer je u interesu vlasti da se javnost ne bavi stvarima kao što su učestali skandalozni defekti u EPS i pretnje kolapsa sistema, enormni rashodi za energente, hiljade zaraženih koji satima stoje pred ambulantama, sumnjive akvizicija građevinskog zemljišta, skandalozna prodaja instituta “Černi“ ili održavanja gotovo farsičnog referenduma u tragičnoj epidemiološkoj situaciji – kaže Šabić.

On dodaje da u tom kontekstu gleda i na hajku koji tabloidi pokreću protiv Danasa „imputirajući mu nekakve zle namere“.

– To je još jedno skretanje pažnje sa bitnih stvari. Pritom se Danas bavio jednim potpuno legitimnim i logičnim pitanjem – da li je neka javna ličnost, pa tako i Novak Đoković, znao da je pozitivan na virus a ipak učestvovao u nekoj javnoj manifestaciji koja podrazumeva učešće više ljudi. Svuda u svetu bi bilo više nego legitimno postavljanje takvog pitanja, pa je i kod nas. Neodrživo je i besmisleno da traženje odgovora na njega neko označava kao nekakvu kampanju. To pitanje traži suvisao, smislen odgovor – zaključuje Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari