Sabor SPC: Diskriminacija prema SPC u državama bivše Jugoslavije

Ostavite komentar


  1. Mudraci, naši. Vučko i Mile će sve srediti, na vaše, a naročito na Patrijarhov zadovoljstvo. Molim se Bogu da im se ukaže i saopšti im da u Patrijaršiji nemaju šta da traže, naročito ako zaseda Sinod. A, onome ko ih je zvao, neka oprosti.

  2. Etnofiletizam na maksimumu! Kanon kaže da se granica crkve poklapa sa državnom granicom. SPC to ne priznaje, pa je logično da je u problemu. Da ispoštuje zakon, pravoslavlje na Balkanu bi bilo u boljem stanju. Srbi nikako ne mogu da shvate zašto ostali nisu oduševljeni svetosavljem. To je jedini izvor sukoba. Skoro svi problemi bi dosta brzo nestali kad bi Srbi prihvatili Srbiju kakva je danas. Međutim, glad za teritorijama ih gura u sukobe. To radi narod koji u svojoj zemlji ima sve više zemlje po glavi stanovnika koju ne koristi. Odlazak stanovništva iz sela i odlazak u inostranstvo je već poguban. Šta veliki nacionalisti misle da rade sa teritorijom bez naroda, nije mi jasno.

    1. Vaso: Potpuno si u pravu. Razlog što SPC i insistira da mora da bude prisutna svugde u post-Jugoslovenskom prostoru jeste što veruju da će se sve to jednog dana vratiti Srbiji. Tu ne isključuju ni ratove kad se jednog dana „odnos snage promeni.“ Zato se tako i ljute na Rumunsku PC, koja navodno nema pravo da deluje na srpskoj teritoriji. A što se svetosavlja tiče, to je sada više sekta nego pravoslavna crkva. Naravno, u pitanju su i veliki novci, koji kao što znamo, u svetosavlju ne idu na dečija obdaništa, domove za stare itd. Bilo je tužno recimo, koliko je SPC ignorisala pružanje bilo kakve materijalne pomoći sirijskim izbeglicama, od kojih su mnogi bili pravoslavci.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.