SAD uvele sankcije bivšim poslanicima SRS: Označile Radetu i Jojića kao osobe umešane u visoku korupciju 1foto Beta Milan Obradović

Sjedinjene Američke Države označili su bivše poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije Vjericu Radetu i Petra Jojića kao osobe umešane u visoku korupciju, i uveli im sankcije, saopšteno je na sajtu Stejt departmenta.

Radeta i Jojić su, kako se navodi, za vreme dok su bili u Narodnoj skupštini, podmićivali i zastrašivali svedoke pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminišućih dokaza protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, koji je naknadno osuđen za ratne zločine.

Njihovo ponašanje ometalo je sudske procese, što je dovelo do toga da MKSJ izdaje međunarodne naloge za hapšenje zbog nepoštovanja suda, ugrožavajući regionalnu stabilnost i negativno utičući na nacionalne interese Sjedinjenih Država, dodaje se u saopštenju prenosi N1.

Ove oznake, kako se ističe, ponovo potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih ljudi.

Sjedinjene Države nastavljaju da stoje uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće da promovišu odgovornost za one koji zloupotrebljavaju javnu vlast radi lične koristi, poručuje se u saoptešnju.

U saopštenju se dodaje i kako se ova odluka odnosi na Jojićevog odraslog sina, Gojka Jojića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.