Sadžakov: Pojačava se pritisak SPC da veronauka postane obavezni predmet

Ostavite komentar


  1. Bravo! SPC ništa nije naučila iz 45-te. Zaboravili su zašto je narod većinom stao uz partizane. Smučilo im se što se SPC i tada ponašala ovako bahato i stajala više uz vlast nego uz narod. SPC isto radi i danas kao i pre drugog svetskog rata.

  2. Nigde u Evropi veronauka nije u školama i slobodan je izbor. I tako treba da ostane. Veronauka treba da bude u crkvi,džamiji,sinagogi. Ne da se i crkva okači o prosvetni budžet i još ga umanji.

  3. U javnim službama zapošljavaće se samo sns kadrovi, a po školama samo spc kadrovi. Ukinuće sve ostale predmete, biće samo „vero“nauke. Bićemo svetska kanalizacija u bilo kom smislu.

  4. Strašno.
    Niko nema pravo da nameće vero “ nauku “ …
    Država pripada svim gradjanima a nisu svi ortodoksni niti su svi verujući…
    Neka SPC za početa počne da plaća porez…

  5. Ne moze se nauka zvati nesto sto nema ni jedan naucni metod i nesto sto ne dokazuje apsolutno nista! Poenta nauke jeste konstantna sumnja u sve i konstantno preispitivanje dok je poenta vere potpuno suprotna, a to je slepo verovanje. Samim tim veru treba izbaciti iz svih obrazovnih ustanova pogotovu fakulteta, osim u slucaju da se time bave iskljucivo kroz knjizevnost i proucavanju literature kao umetnosti. Verom ne treba trovati decu od 7 i vise godina i tako ih regrutovati vec to treba biti odluka iole odraslih osoba.

  6. Pope, igraš se vatrom, Čukur česma samo čuči i čeka svoj trenutak.

  7. To se nesme dozvoliti. Samo dobrovoljno. Moj brat i ja smo, kao mali, isli na veronauku, za vreme „druga“ Broza, u crkvu Pokrov presvete Bogorodice, u Kajmakcalanskoj ulici.

  8. Hula je na Boga nazvati ovo crkveno iživljavanje nad đacima ‘Teokratski režim’. Kamo lepe sreće da je uvedena Teokratija. Teokratija je Božja vladavina. Da je ona uvedena ne bi ni crkva ni politika, a ni pohlepni trgovački, ni vojni sistem postojali, već bi Zemljom vladalo Božje Kraljevstvo s Hristom na čelu. Ovo što SPC i Porfirije rade je zloupotreba položaja. Oni su političke marionete u mantijama i njihovo ponašanje nema veze ni s Bogom ni s Biblijom. Isus i apostoli nisu silom nikom i nigde nametali svoju veru. Naprotiv, apostol Pavle je molio i preklinjao ljude da se pomire sa Bogom i prihvate hrišćanska učenja. Rezonovao je s njima na temelju Pisma i logičnim pitanjima ih motivisao da razmišljaju o Božjoj volji. Tako je propovedao gde god je išao i nikad nije ništa učinio na silu. Zar to nije dovoljan dokaz koliko je crkva zaglibila u ovom 21. veku?

  9. Škole,bolnice,kulturu,nauku,medicinu treba zabraniti i da djeca samo uče vjeronauku

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.