Sagovornici Danasa: Zakon ne štiti žene, odgovor države mora da bude sistemski 1

Žene su nebezbedne i u privatnoj sferi, ne samo na ulicama i noću, a zakon ih ne štiti i one to znaju, ističu sagovornici Danasa povodom izjave predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović da u Pančevu svaka šesta žena ne ide noću sama, a da u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac.

Mihajlović je iznoseći te podatke, nakon što je pokrenut projekat „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru”, navela da je to stvarnost koju živimo u svakom delu Srbije, bilo da je dan ili noć, autobus ili taksi ili pešačenje, te da su žene i devojčice izložene nasilju i manje bezbedne u javnom prostoru.

– Da bismo komentarisale rezultate istraživanja treba da znamo kako se do njih došlo – šta su bila pitanja, koliki i kakav je bio uzorak, na koji način je vršeno ispitivanje – ističe za Danas Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra povodom izjave Zorane Mihajlović.

Kako ukazuje naša sagovornica, žene sigurno imaju veći doživljaj nebezbednosti od muškaraca, ali i različit.

– Žene su nebezbedne i u privatnoj sferi, ne samo na ulicama i noću. Da bi se to promenilo, odgovor države mora da bude sistemski, dobro sinhronizovan u većem broju oblasti (ovo nije pitanje izolovano od ukupnog društvenog konteksta), tako da delovanje ima kontinuitet, a ne da je projektnog tipa i fragmentiran, uglavnom samo na rečima. Takođe, treba govoriti o tome kako da se unapredi bezbednost, a manje zastrašivati podacima – ukazuje Ignjatović.

Aktivista za ljudska prava Miloš Urošević smatra da žene kao grupa žive uvek u ratnom stanju – u ratu koji muškarci vode protiv njih.

– To je rat koji zvanično nikada nije objavljen, ali u kome svakih 18 sekundi jedan muškarac tuče jednu ženu, a svake tri minute jedan muškarac siluje jednu ženu. Zakon ne štiti žene i žene to znaju. Žene moraju da zaštite same sebe od nasilja kome se ne može i ne sme oduzeti polna dimenzija. Muškarci su ti koji su kao grupa odgovorni za nasilje prema ženama, jer isto to nasilje ne bi bilo moguće bez prećutne i svesne saglasnosti svih muškaraca – naglašava Urošević.

Kako ukazuje, zakon je pravni put u koji neke žene imaju poverenje pa njime idu.

– Drugi put kojim se neke žene odlučuju da krenu jeste samoodbrana, jer ponovo žene znaju – zakon štiti muškarce, a izneverava žene. Ženama pripada pravda i one treba da je uzmu u svoje ruke – ističe Urošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari