Prvi put od odluke Svetog arhijerejskog sabora SPC o kanonizaciji ovomučenika prebilovačkih, donete na ovogodišnjem majskom zasedanju, u subotu je u Prebilovcu obeležen njihov praznik i osveštana crkva Vaskrsenja Gospodnjeg. Novi hram, u čijoj su kripti sahranjeni ostaci moštiju 4.000 Srba iz Hercegovine, ubijenih tokom Drugog svetskog rata, osveštao je patrijarh srpski Irinej, koji je zajedno sa 16 arhijereja SPC i visokodostojnicima Grčke pravoslavne crkve, služio svetu arhijerejsku liturgiju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nova crkva u Prebilovcima sagrađena na mestu Spomenkosturnice, u koju su 1991. sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U junu 1992. hrvatska vojska minirala je Spomenkosturnicu, a po povratku Srba u Prebilovce posle 2000. ostaci kostiju su do osvećenja nove crkve čuvani su prebilovačkom Domu kulture. Na zidovima novog hrama ispisana su imena stradalnika, međ kojima i 826 stanovnika Prebilovaca, ubijenih 6. i 7. avgusta, za koje u SPC kažu da je „jedno od četiri najstradalnija sela u svetu u Drugom svetskom ratu“ – ubijeni su civili – deca, žene i starci.

Osveštanju hrama u Pribilovcima, osim velikog broja građana, prisustvovali su i predsednik RS Milorad Dodik, izaslanik predsednika Srbije Nedeljko Tenjović, članovi Vlade i Skupštine RS, predstavnici institucija BiH, opština u istočnoj Hercegovini i Rimokatoličke crkve, predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, akademik Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, glumci Petar Božović i Nataša Ninković, sportisti Dušan Savić i Dejan Bodiroga… Iz Eparhije zahumskohercegovačke saopšteno je da je „hram u Prebilovcima sagrađen uz razumevanje, dobru volju i pomoć Milorada Dodika, kao i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori“.

– Hram Vaskrsenja u Prebilovcima nije napravljen da pravi novi razdor, nego da podseća na istinu… Vaskrsenje je nemoguće zaustaviti. LJudi okupljeni oko Prebilovaca i oni koji su namerili da žive ovde bili su dovoljan razlog da se okupimo i izgradimo ovaj hram posvećen više od 4.000 stradalnika koji su ubijeni samo zato što su Srbi – poručio je Dodik, naglašavajući da „prebilovačke žrtve moraju da zauzmu mesto u istorijskom pamćenju srpskog naroda koje zaslužuju“. Nedeljko Tenjović je poručio da su „Srbija i srpski narod uvek za pomirenje“, te da su „predsednik i premijer Srbije pružili ruku pomirenja“, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari