Sajt za praćenje Deda Mraza: Kada će doći do vas? 1Foto: Screenshot

Ako ste nekada želeli da znate gde se Deda Mraz trenutno nalazi i kada će stići do vas, sada to možete da znate.

Komanda za vazduhoplovnu odbranu Severne Amerike – NORAD (North American Aerospace Defense Command) sa sedištem u američkoj državi Kolorado, omogućava znatiželjnima da prate napredovanje Deda Mraza preko veb stranice noradsanta.org/en/map, kanala društvenih medija i mobilne aplikacije.

Na ovom sajtu možete videti gde se Deda Mraz trenutno nalazi, kao i kuda ide.

Prikazan je Deda Mraz sa svojim irvasima koji ga vuku, kako nosi poklone širom sveta.

Američka komanda: Ništa neće sprečiti Deda Mraza da donese poklone  

Američka vojna komanda koja „obezbedjuje praćenje napredovanja Deda Mraza dok isporučuje poklone na Badnje veče“, saopštila je danas da korona virus i razorna zimska oluja koja je pogodila SAD neće sprečiti Deda Mraza da isporuči poklone.

NORAD na današnje Badnje veče ima 1.500 dobrovoljaca koji primaju i telefonske pozive dece koja žele da znaju gde je Deda Mraz i kada će im stići poklon.

Zvaničnik NORAD-a sa Aljaske, general-potpukovnik Dejvid Nahom, rekao je da pandemija nije uticala na Deda Mrazov užurban raspored isporuke poklona.

Hladnoća i jak sneg koje ometaju putovanja na božićni odmor u SAD „ne bi trebalo da budu problem za Deda Mraza koji živi na Severnom polu“, rekao je general Nahom.

„Mislim da će Deda Mraz biti kao kod kuće po ovom arktičkim nevremenu i hladnoći“, rekao je Nahom.

Kao i svaka dobra božićna priča i početak ove tradicije NORAD-a prepričava se generacijama: 1955. godine pukovnik vazduhoplovstva Hari Šup je jedne noći bio dežuran u komandi koja je bila prethodnica NORAD-a, i doobio je poziv deteta koje je okrenulo pogrešno odštampan broj u novinama, misleći da zove Deda Mraza lično.

Šup je pomislio da je to šala, ali je shvatio šta se desilo i uverio devojčici da on jeste Deda Mraz. Time je počela tradicija NORAD-a za „praćenje Deda Mraza“ koja traje 66 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari