Generalna skupština UN jednoglasno je izabrala ministra spoljnih poslova Ugande Sama Kutesu za svog novog predsednika. Ova uglavnom ceremonijalna, ali prestižna funkcija traje godinu dana, a predsednici se smenjuju po regionima. Kutesa će preuzeti dužnost od sadašnjeg predsednika, Džona Ašea sa Antigve, u septembru, na početku 69. zasedanja GS UN.


Kao ciljeve svog mandata istakao je ostvarivanje plana UN za borbu protiv siromaštva do 2015, formulisanje plana za narednih 15 godina, borbu za rodnu ravnopravnost i bolji položaj žena, kao i borbu protiv klimatskih promena koje je svrstao među „ključne globalne izazove našeg vremena“.

Protivnici Kutesovog imenovanja tvrde da on ne zaslužuje taj posao, ukazujući da je u svojoj zemlji podržao donošenje agresivnog zakona na osnovu kojeg ne samo što je zabranjen seks među licima istog pola već ona zbog toga mogu biti osuđena na doživotni zatvor. Kutesu se takođe pripisuje zloupotreba funkcije i korumpiranost – navodno je primao mito od stranih kompanija. Od 1999. do danas bio je dovođen u još najmanje dva skandala a jedan od njih je primanje mita od međunarodnih naftaških kompanija koje su želele da posluju u Ugandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari