Tri reda obrazloženja za poklon od 13 hektara 1Foto: Ž.T.

U ponedeljak, 13. decembra održana je 19. sednica Skupštine grada Valjeva na kojoj je skupštinskom većinom brzopotezno poklonjeno 13 hektara zemljišta u okolini Valjeva nemačkom investitoru firmi „Hansgrohe” d.o.o. sa adresom u Beogradu.

Obrazloženje za ovaj čin: zaključak u kojem predsednica Vlade Srbije u tri reda tvrdi da je pomenuta investicija od značaja za Srbiju.

„Utvrđuje se da je investicioni projekat privrednog društva sa ograničenom odgovornošću ’Hangrohe’ d.o.o. Beograd projekat od značaja za Republiku Srbiju”, stoji u dokumentu od 9. decembra koji je u ime Vlade potpisala njena predsednica Ana Brnabić, sa napomenom da se „ovaj zaključak, radi realizacije dostavi Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvu i Ministarstvu finasija.

Lokalna vlast u Valjevu je reagovala promptno i postupila po „zaključku” Vlade i na sednici poklonila 13 hektara neizgrađenog zemljišta u okolini grada gde bi do 2028. godine trebala da „nikne” fabrika sanitarija sa hiljadu zaposlenih.

Tri reda obrazloženja za poklon od 13 hektara 2
Željko Trifunovic – Valjevo je postalo „protočni bojler” za odluke donete na drugom mestu Foto: Ž.T.

Zbog neviđene žurbe prilikom realizacije ovog dara i obrazloženja u samo tri rečenice reagovao je Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta u valjevskom parlamentu.

– Da li su tri reda dovoljna da opravdaju dar površine 13 hektara u okolini Valjeva? Ne tvrdimo suprotno, ali nam je bila želja da se ne samo odbornicima, već i građanima Valjeva, malo podrobnije objasni opravdanost ovako galantnog gesta, kaže Trifunović za „Danas”.

Njegovim kolegama i njemu zasmetala je „žurba kojom Skupština grada na osnovu zaključka vlade od četvrtka, 9. decembra, navrat-nanos donosi odluku o poklonu već u ponedeljak, 13.decembra”.

– Po ko zna koji put potvrđena je sumnja da je mesto u kojem bi trebalo da se iz svih uglova razmatraju pitanja od suštinske važnosti za sudbinu Valjeva, uz blagoslov skupštinske većine, postalo „protočni bojler” za odluke koje je neko drugi doneo na nekom drugom mestu, i gde se samo izvršavaju naređenja Vučićevih namesnika za Valjevo (Malovića, Glišića, Vladana Sekulića, direktora beogradske „Laste” i člana Glavnog odbora SNS-a za koga tamošnji građani tvrde da je u ime naprednjaka „zadužen za Valjevo”) ističe on.

Tri reda obrazloženja za poklon od 13 hektara 3
Foto: Ž.T.

Trifunović se javljao za reč i tražio na sednici podrobnije objašnjenje „zašto se nekome poklanja 13 hektara” ali reč, kao i odgovor „za prirodu ovakvog galantnog gesta” nije dobio.

– Predsednica Skupštine grada prof. dr Snežana Rakić opomenula me je već na samo pominjanje predsednice Vlade Ane Brnabić, a njena reakcija je bila još oštrija kada sam ocenio „da je autoritet vlade ozbiljno uzdrman odlukom predsednika Republike da na doradu vrati loše napravljeni zakon o eksproprijaciji”, navodi Trifunović.

Sa razlogom se pita zašto je u Skupštini grada zabranjeno pomenuti opštepoznatu činjenicu, i to posle protesta u kojima su i građani Valjeva jasno i glasno iskazali nezadovoljstvo ovakvim zakonom? Po njeegovom mišljenju, to je još jedan pokušaj u upornom nastojanju skupštinske većine da, sada već neskriveno, uguši i ono malo glasova koji odudaraju od mišljenja i stavova vlasti.

– Po običaju na moja pitanja ne odgovara niko iako je to obaveza po poslovniku. Takođe predsednica Skupštine grada Valjeva ne daje mi reč skoro nikad kada tražim reč po osnovu povrede poslovnika, podvlači on nastavljajući da „konkretnih odgovora nikada nema ali da mu poslanička većina u parlamentu sve vreme samo dobacuje razne upadice”.

Tri reda obrazloženja za poklon od 13 hektara 4
Članovi valjevskog Lokalnog fronta zašto se brzinski poklanja zemljište plaćeno gotovinom Foto:Ž.T.

Inače, poklonjeno zemljište je grad Valjevo nedavno kupio za privrednu zonu, po informacijama kojima Trifunović raspolaže, prvobitno od Vidoja Vujića (naš sagovornik naglašava da on ima ogromne dugove prema gradu i tamošnjim preduzećima ali zemljište nije preuzeto konverzijom duga već „za keš”) a potom i od drugih građana koji su imali parcele uz njegove.

Ovo nije prvi slučaj poklanjanja valjevskog zemljišta stranim investitorima. Lokalni front je reagovao saopštenjem povodom sadašnjeg „poklona” a na sličan način oglasio gradski SSP za prethodnog investitora, takođe nemačkog, „Bizerba” koji je dobio na poklon zemljište (11,8 hektara u Indsutrijskoj zoni u Popučkama). No, tada je reagovao i pravobranioc koji je podneo tužbu protiv grada i spor se još uvek vodi. Željko Trifunović naglašava da je za sada „jedini rezultat pokretanja ove tužbe bila smena pravobranioca”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari