„Samo znanje sprečava trovanje”: Izuzetno posećena manifestacija „Dani gljiva” na Divčibarama (FOTO) 1Foto: Kolubarske.rs

 

Tradicionalna turističko-obrazovna manifestacija „Dani gljiva Divčibare” i ove godine je uspešno organizovana proteklog vikenda nedaleko od samog centra Divčibara, na lokaciji pored hotela „Heba”, piše Portal Kolubarske.rs.

Prema rečima organizatora, manifestaciju je za tri dana posetilo blizu 1.000 gostiju iz različitih delova Srbije, a najbrojniji su bili gosti iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Užica, Požege, Tuzle i Valjeva.

Nakon svečanog otvaranja i recitala, koji su pripremili valjevski gljivarčići, gosti su imali priliku da razgledaju izložbenu postavku jestivih i otrovnih gljiva i da saznaju nešto više o njima, a i ove godine organizovana je izložba dečijih likovnih radova i fotografija na temu gljiva.

Dobroj poseti je doprinelo sunčano i neuobičajeno toplo vreme za oktobar, konstatuju novinari Kolubarskih.rs.

„Samo znanje sprečava trovanje”: Izuzetno posećena manifestacija „Dani gljiva” na Divčibarama (FOTO) 2
Foto: Kolubarske.rs

Cilj manifestacije „Dani gljiva Divčibare”, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, je da se gljive kao prirodna i organska hrana promovišu posetiocima, te da se kroz edukativna predavanja ukaže na pravilno sakupljanje, korišćenje i zaštitu gljiva, ali i da se skrene pažnja na opasnosti sa kojima se mogu susresti neuki sakupljači.

Otuda je i ovogodišnji moto manifestacije bio „Samo znanje sprečava trovanje”.

– Gosti, većina pristigla u petak, iskoristili su sunčan i topao dan i u pratnji stručnog vodiča su išli u šetnju i branje gljiva. Među njima su bili i najmlađi berači, kojima je ovo prilika da nauče nešto više o gljivima. I ne samo o gljivama, nego da nauče o prirodi, zaštiti životne sredine i ekologiji. I ove godine deca su bila aktivna što se tiče crteža i fotograija, tako da je na nagradni konkurs pristiglo preko pedeset radova, kaže Dragan Tomoć, organizator i predsednik Gljivarskog društva.

„Samo znanje sprečava trovanje”: Izuzetno posećena manifestacija „Dani gljiva” na Divčibarama (FOTO) 3
Foto: Kolubarske.rs

Gulaš od pečuraka pripremalo je desetak ekipa.

– Ovi kotlići u kojima se krčka gulaš od pečuraka imaju za cilj da animiraju goste na Divčibarama da se na njihovom meniju obavezno nađe prirodna hrana – gljive. Inače, sve gljive koje su završile u gulašu su iz ljiške firme Interfood. Želimo da isključimo svaki rizik. Ovde je zabranjeno spremanje gljiva koje su danas sakupljene u prirodi, to ne može. Takmičari dobijaju od nas gljive, kao i hotel „Heba” za pripremu gulaša za goste, navodi Dragić Tomić.

Pored tradicionalnog takmičenja u pripremanju gulaša od gljiva bilo je organizovano i takmičenje u presecanju trupaca ručnom testerom – kladarkom, gađanje mete sekirom…, navode Kolubarske.

– Po prvi put ove godine je organizovan i ples u prirodi i to za sve generacije. Naša namera je da Dani gljiva budu edukativna i turistička manifestacija, ali i zabavna, kao i mesto druženja, tako da svi budu opušteni i zadovoljni, ističe Tomić.

Ove godine gljiva je značajno manje nego prethodnih, a poznavaoci gljiva kažu da je godina bila loša.

– Gljive su kao dame, one traže posebne uslove. Traže optimalnu temperaturu i optimalnu vlagu, a na Divčibarama je ove godine bio problem i sa temperaturom i sa vlagom, tako da su u ovom periodu izostale gljive u većem broju, ali to ne znači da ih za dvadesetak dana neće biti, poručuje on.

„Samo znanje sprečava trovanje”: Izuzetno posećena manifestacija „Dani gljiva” na Divčibarama (FOTO) 4
Foto: Kolubarske.rs

I ove godine nije izostala gljivarska žurka na otvorenom, ispred hotela „Heba”, a u subotu je „Dane gljiva” muzikom „začinio” Uglješa Petković.

Manifestaciju „Dani gljiva na valjevskim planinama – Divčibare 2023”, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, koja okulja preko hiljadu turista na Divčibarama, Grad je podržao sa 100.000 dinara, navode Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari