„Suve” sve javne česme na Divčibarama 1Foto: Kolubarske.rs

 

U centru Divčibara postoje samo dve javne česme, jedna se nalazi u neposrednoj blizini crkve svetog Pantelejmona, a druga u sklopu novoizgrađene pijace. Međutim nijedna nije u funkciji, piše Portal Kolubarske.rs.

Kako je njihovoj redakciji rečeno, česma na novoj pijaci, koja je izgrađena pre nepune dve godine, ne radi jer je još prošle zime pukla cev, koja nije popravljena te je odlučeno da se česma zatvori. Tako da, pre svega zakupci tezgi, ali i turisti, nemaju gde da se osveže, operu ruke…

U Gradskoj upravi Kolubarskim je rečeno da su evidentirali taj problem.

– Česma na pijaci zimi se zaledi i dođe do pucanja iste, a dešavalo se i da je nesavesni korisnici oštete. Istu po pravilu održava Javno preduzeće Polet i od njih je zahtevano da se česma ponovo hitno popravi i redovno servisira, navedno je u odgovoru novinarima ovog portala.

„Suve” sve javne česme na Divčibarama 2
Česma kod crkve Foto: Kolubarske.rs

Što se tiče druge česme u dvorištu crkve, razlog što godinama ne radi je to što nikada nije bila povezana na sistem vodosnabdevanja Divčibara, već na nepoznati izvor.

– Dobra ideja je povezati je na regularni vodovodni sistem i u narednom periodu, uz saglasnost crkvenog gazdinstva, naše Odeljenje za građevinsko zemljištei infrastrukturu će to i učiniti, piše u odgovoru Kolubarskim iz Gradske uprave.

Česma na bušotini

Nekoliko vlasnika vikendica na Divčibarama obratilo se Kolubarskim.rs sa pitanjem da li će im i dalje biti „dostupan izvor dobre, pijaće vode u neposrednoj blizini hotela Pepa, koji decenijama koriste“?

Prema njihovim rečima na toj bušotini urađena je crpna stanica u okviru izgradnje vodovodne mreže na Divčibarama.

„Suve” sve javne česme na Divčibarama 3
Bušotina kod hotela Pepa Foto: Arhiva

Meštani i vikendaši kažu da će „taj izvor pijaće vode, koji koristi veći deo Divčibara, staviti u cevi, a da će izvor zatvoriti”. Oni pitaju da li postoji mogućnost da se na tom izvoru stavi slavina-česma kako bi mogli i ubuduće tu vodu da koriste za piće?

– Planirano je da u okviru radova na toj bušotini, tačnije njenom pripajanju sistemu vodosnabdevanja na Divčibarama, na istoj lokaciji bude postavljena javna česma, navedeno je u odgovoru iz Gradske uprave, prenose Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari