Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader danas će ponovo biti izveden pred Županijski sud u Zagrebu gde bi trebalo da bude održana glavna rasprava na suđenju za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije od Hipo banke sredinom devedesetih dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova. Sanader je prošlog petka već bio doveden pred sudiju Ivana Turudića, ali je početak glavne rasprave odložen pošto je sudski veštak utvrdio da bivši premijer nije sposoban za praćenje rasprave.


Nakon toga Sanader je odveden u zagrebačku bolnicu Rebro gde su obavljeni pregledi, a u ponedeljak je vraćen u pritvor u zagrebačkom Remetincu jer su lekari zaključili da mu zdravlje nije ozbiljno ugroženo iako ima tegobe. Suđenje bi trebalo da počne čitanjem optužnice i uvodnim rečima odbrane i tužilaštva, a sud je omogućio direktan prenos ročišta.

Bivši premijer u sud će biti doveden iz pritvora gde se nalazi od sredine jula kada je izručen Hrvatskoj iz pritvora u Austriji. U slučaju ratnog profiterstva Sanader se tereti da je zloupotrebio položaj i ovlašćenja 1994. i 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hipo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Tužiteljka Tamara Laptoš rekla je da će biti pozvano 19 svedoka, a prvi će svedočiti bivši ministar spoljnih poslova Mate Granić i Nikica Valentić koji je u vreme navodnog uzimanja provizije bio premijer. Očekuju se i svedočenja bivših čelnika Hipo banke Volfganga Kulterera i Gintera Štridingera.

Osim u aferi „Hipo banka“, protiv Ive Sanadera nedavno je podignuta i druga optužnica i to za primanje 10 miliona evra mita od mađarske naftne kompanije MOL kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji INA. Protiv njega se vodi i nekoliko istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari