Partizanov put do plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona trasira se u Genku. Vodeći se tom računicom, srpski prvak želi večeras makar jednom da razbije „stakla“ najboljem belgijskom timu na njegovoj Kristal areni. U Humskoj sanjaju pobedu u prvom meču trećeg kola, za šta će im biti potrebna za par klasa bolja igra od one u revanšu s neuglednom Škendijom, ali između redova priznaju da bi im i remi s jednim ili više postignutih golova odškrinuo vrata evropskog klupskog fudbalskog raja.

Genk – Partizan

STADION: Kristal arena. KAPACITET: 35.000 mesta. SUDIJA: Mihalis Koulakis (Belgija)

GENK: Keteleš, Jonele, Ngongka, Bufel, De Brujne, Hubert, Nadson, Nvanganga, Pudil, Tozer, Fosen. Trener Frank Verkauteren.

PARTIZAN: Stojković, Ranković, Rnić, Ivanov, Volkov, Kamara, S. Marković (Vukić), Babović, S. Ilić, Šćepović, Eduardo. Trener Aleksandar Stanojević.

 

– Sve nam je jasno, znamo odakle nam preti opasnost, gde možemo da prođemo i šta hoćemo. Želim pre svega da postignemo gol na gostovanju. Makar jedan. Ko zna, možda ih damo i tri, a možda ne pređemo centar. Jedno je sigurno – nećemo menjati svoj stil i prilagođavati se protivniku. Ponašaćemo se takmičarski, ali nećemo da se branimo ili kalkulišemo. Videćete to po postavci igre i izboru igrača – najavljuje otvorenu borbu s domaćinom, trener gostiju Aleksandar Stanojević, koji sve do poslednjeg treninga nije bio načisto da li da u vatru, na mestu drugog zadnjeg veznog, gurne „zelenog“ novajliju S. Markovića, a iskusnog organizatora igre Vukića ostavi na klupi, obojicu pošalje na teren, pa u napadu ostavi samog Eduarda ili čak rizikuje s golobradim Ninkovićem na mestu polušpica.

Kako bilo, strateg kluba iz Humske želi da veruje da će četvorostruki uzastopni šampion Srbije drugu godinu zaredom stići do praga L Š. Uprkos silnim problemima koji prate kompletiranje nove, mlade ekipe crno-belih.

– Sve bi bilo drugačije da smo ovu utakmicu igrali za desetak dana, pa da u miru uigramo neke stvari. Ali, neću da se izgovaram stalnim krpljenjima i eksperimentima u zadnjoj liniji, velikim brojem novih lica u ekipi i mladim godinama pojedinaca. Neka nas javnost i navijači otpisuju, to je njihovo pravo, pogotovo posle onakvog izdanja u revanšu s Škendijom. Ja drugačije razmišljam i pričam s igračima. Ne obećavam prolaz, niti se opterećujem šta će biti ako ne uspemo, jer nas je uprava na početku sezone rasteretila tog pritiska, ali sam vrlo pozitivan. I uvek ambiciozan. Mislim da možemo do dobrog rezultata u ovih 90 minuta, a posle ćemo u Beogradu popravljati šta treba – oprezni je optimista Stanojević, koji je spremajući taktiku za meč u Kristal areni insistirao na što manje faulova u tzv. zoni šuta, jer Genk ima sjajne izvođače slobodnih udaraca.

– Svake ozbiljna evropska ekipa igra i na kartu prekida. U Genku je za slobodnjake zadužen uglavnom Tožer. Gledao sam kako to radi i video šta me čeka, ako dođe u situaciju da mi na taj način ugrozi gol. Spreman sam za te duele, ako moji saigrači njemu i ostalima uopšte dozvole da nas napadnu tim „oružjem“. To je, naravno, samo jedan od detalja o kojem treba voditi računa. Belgijanci imaju više rešenja. Partizan takođe. Biće to vrlo teška i zanimljiva borba – sluti Vladimir Stojković, golman crno-belih, koji su prošle godine u Evropi, sa uigranijom četvorkom ispred njega od sadašnje, više puta matirani na taj način.

Za Vladimira Volkova ključ uspeha leži u taktičkoj disciplini. Na svakom pedlju terena, svih 90 minuta.

– Moramo sve vreme biti budni i striktno se držati uputstava i zaduženja koje nam trener da. Maksimalno se ispomagati, takođe. U obe faze igre. Potrebno je i da što manje grešimo u predaji lopte i brže je se oslobađamo, pogotovo na sredini terena, pošto protivnik ima moć ekspresne formacije. Sačekaju pogrešan pas i u par poteza stignu do tuđeg gola. Ali, svaka boljka ima leka. A, gol ili dva na strani bi nam doneli prednost u revanšu. Idemo na pobedu, ali bi nam i svaki remi bio po meri – kaže levi bek velikog ofanzivnog potencijala, inače uveren da se Partizanu „ne može ponoviti loša igra u skopskom meču s Škendijom“.

Stefanu Baboviću za oko su zapala dva ofanzivna igrača iz rivalskih redova.

– Izraelac Barda je vrlo pokretljiv napadač, stalno se muva kroz odbranu i često pada u kaznenom prostoru. Zaslužuje posebnu pažnju. Baš kao i Bufel, prirodni špic koji preti s krila. Generalno im je ofanzivni blok najbolja karika tima – tvrdi krilni vezista crno-belih i predviđa „veliki igru nerava“ u ovih sat i po.

– Pretpostavljam da će oni prvi napasti, možda i voditi utakmicu, ali spremni smo za pozicionu igru i tzv. taktičko nadmudrivanje. Bitno je da ostanemo mirni i strpljivi. I, naravno, iskoristimo najmanje jednu šansu – kaže prvotimac Partizana.

Bitka za evropsku jesen i milione evra

Pobedniku dvomeča Partizan – Genk sleduje još najmanje osam međunarodnih mečeva do kraja sezone. Ako ne prođe plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona i ne uđe u elitu, bolji iz ovog duela ima zagarantovan plasman u Ligu Evrope, gde svaka grupa kao i u L Š broji četiri ekipe i organizuje se po dvokružnom sistemu. Belgijski i naš prvak biju bitku i za 2,1 miliona tešku nagradu učesnicima poslednje runde borbe za L Š, koja se u slučaju učešća u L Š uvećava za 5,1 miliona evra, odnosno za milion evra u slučaju prolaza u LE. Na ovo treba dodati premije za svako kolo kvalifikacija za L Š (130.000), bonus prvacima koji ne stignu do glavnog žreba za L Š (200.000), zaradu od TV prava, sponzora i ulaznica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari