Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i Leonid Čerkesov, gradonačelnik Čeboksarija, glavnog grada ruske republike Čuvašije, potpisali su protokol o namerama, kojim su izrazili želju za saradnjom u privredi, turizmu, kulturi, obrazovanju i sportu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Čuvaška Republika, što je njen zvanični naziv, zahteva centralni deo evropskog dela Rusije, a njen glavni grad Čeboksari, koji se nalazi na Volgi, ima skoro pola miliona stanovnika i razvijenu industriju.

Uspostavljanje te saradnje je posledica rada Kancelarije za saradnju sa Ruskom federacijom koja je, pre tri meseca, otvorena u Čajetini, kao prva kancelarija te vrste u Srbiji. Osim Milana Stamatovića i njegovih saradnika, potpisivanju tog dokumenta prisustvovao je i Nenad Popović, biznismen i lider SNP (Srpske narodne partije) čiji je Stamatović potpredsednik.

Protokol predstavlja prvi korak ka uspostavljanju pune saradnje dveju lokalnih samouprava, a koja bi uskoro trebalo da bude potvrđena i bratimljenjem Čajetine i Čeboksarija.

– Ruski regioni, kao što je Republika Čuvašija, ali i njen glavni grad Čeboksari, razvijaju se veoma brzo i dinamično. Tržišta Moskve i Sankt Peterburga su velika i bogata, ali su istovremeno prezasićena proizvodima iz celog sveta. Zato veliku šansu za privrednike zlatiborskog kraja, a posebno za plasman naših poljoprivrednih proizvoda, vidimo u ruskim regionima, naveo je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Leonid Čerkesov, istakao je da je Čeboksari grad sa dinamilnim i perspektivnim razvojem, te da je taj grad zainteresovan za turizam, posebno za zdravstveni turizam na Zlatiboru.

– Zlatibor je veoma interesantna destinacija za lečenje naših građana, koji imaju problema sa štitnom žlezdom. Imate dobre zdravstvene centre, stručno medicinsko osoblje, kao i pogodnu klimu za lečenje pacijenata koji imaju te probleme – rekao je Čerkesov, a prenela informativna služba čajetinske opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari