SANU pokrenula inicijativu da akademik Milorad Mitković dobije ulicu u Nišu 1Foto: Grad Nis

Srpska akademija nauka i umetnosti pokrenula je inicijativu da jedna ulica u Nišu dobije ima po profesoru Miloradu Mitkoviću, koji je ovaj grad učinio svetskom prestonicom ortopedije i traumatologije, saopšteno je na veb- sajtu Grada Niša.

U SANU je povodom nedavne smrti Mitkovića održana komemoracija, kojoj su prisustvovali članovi porodice, gradski i zvaničnici Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Profesor Mitković je za dopisnog člana SANU izabran 2012. godine, a za redovnog 2018, kada je izabran za potpredsednika ogranka SANU u Nišu.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić prethodno je pokrenuo inicijativu da Klinika za ortopediju ponese Mitkovićevo ime, uz obrazloženje da je “malo ljudi koji su za života postali legenda, a da je on to uspeo mnogo pre nego što je umro”.

Akademik Mitković je između ostalog bio profesor na hirurgiji na Medicinskom fakultetu u Nišu, a od 1994. do 2015. direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju u UKC.

Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu, a bio je poznat po svojim patentima u oblasti ortopedije.

Osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, kao i jednu ortopedsku kliniku u Kuvajtu.

Za svog života objavio je preko 400 naučnih radova i šest knjiga.

Bio je član značajnih naučnih i stručnih društava i dobitnik više domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima je i Velika zlatna medalja Instituta za ortopediju i traumatologiju iz Rige.

Umro je 7. aprila ove godine od posledica infekcije korona virusom u 71. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari