SANU: Preminuo biolog Vladimir Stevanović 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Jedan od najistaknutijih srpskih biologa, botaničara, ekologa i biogeografa, akademik Vladimir Stevanović, preminuo je u 77. godini u Beogradu, saopštila je danas Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

„Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju srpske i svetske nauke, a svojom stručnošću i zalaganjem mnogo je doprinosio radu Akademije. Njegov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu“, navodi se u saopštenju.

Akademik Stevanović rođen je 4. decembra 1947. godine u Beogradu, a diplomirao je biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1972. godine.

Bio je asistent na Katedri za ekologiju i geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta, redovni profesor na Biološkom fakultetu, gde je na redovnim, magistarskim i doktorskim studijama predavao predmete: Ekologija i geografija biljaka, Ekosistemi Balkanskog poluostrva, Očuvanje biodiverziteta, Ekologija vegetacije, te Flora i vegetacija Balkanskog poluostrva.

Držao je predavanja na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i na univerzitetima u Novom Sadu i Banjaluci, a od 1989. godine bio je šef Katedre za ekologiju i geografiju biljaka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Polje njegovog naučnog rada obuhvatalo je ekologiju i geografiju biljaka, floristiku, ekologiju vegatacije, kao i zaštitu biodiverziteta, a njegova naučna bibliografija broji više od 223 bibliografske jedinice u domaćim i stranim časopisima, u okviru kojih se nalaze tri monografije, šest poglavlja u međunarodnim monografijama i 19 poglavlja u domaćim monografijama, kao i više od 150 stručnih radova.

Za dopisnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU izabran je 2006, za redovnog člana 2012. godine, a u okviru Akademije bio je član i predsednik Odbora za izučavanje flore i vegetacije Srbije, član Odbora za izučavanje faune Srbije, kao i predsednik Odbora „Čovek i životna sredina“.

Bio je član Srpskog biološkog društva, Društva biosistematičara Jugoslavije i predsednik Društva ekologa Srbije, kao i urednik brojnih naučnih časopisa.

Uradio je „Crvenu listu harofita Balkanskog poluostrva“ i zajedno sa saradnicima dao vredne priloge „Crvenoj knjizi flore Srbije“ i „Botanički značajnim područjima u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari