SANU se zalaže za sprovođenje masovne vakcinacije protiv Covida-19 u Srbiji 1Zgrada SANU Foto: Miroslav Dragojević

Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), formirana povodom pandemije Covid-19, se nedvosmisleno zalaže za sprovođenje masovne vakcinacije protiv Covida-19 u Srbiji, vakcinom ili vakcinama koje odobri nadležna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, imajući u vidu sigurnost, a potom i njihovu efikasnost.

Uz ocenu da su vakcine jednan od najvažnijih koraka u sučeljavanju sa pandemijom, Radna grupa smatra neophodnim da se stručno-naučna javnost Srbije, uključujući i samu SANU, spremi da na metodološki odgovarajući način ispita efikasnost i detaljno prati neželjene efekte vakcina na reprezentativnom uzorku vakcinisane populacije.

U prvom trimestru 2021. godine, zavisno od aktuelnih epidemioloških uslova, Radna grupa SANU će organizovati naučno-stručnu konferenciju o ovoj pandemiji, u pokušaju da je sagleda iz različitih uglova medicinskih nauka, nakon čega će SANU izdati monografiju posvećenu dotadašnjim saznanjima o Covidu-19, navodi se u saopštenju.

Radna grupa je , kako se podseća, u višemesečnom intervalu davala i daje gledišta i preporuke koje nikada nisu bile namenjene samo članovima SANU, već i široj javnosti, objavljujući ih na sajtu Akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari