Šapić bi "razbucao nelegalne splavove", ali njegova izjava je loš predizborni trik 1FOTO MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Izjava predsednika opštine Novi Beograd, dr Aleksandra Šapica, je najblaže rečeno sramotna i uvredljiva za nas. Kao građani okupljeni u neformalno udruženje, u te reči apsolutno ne verujemo i smatramo ih lošim predizbornim trikom, kaže za Danas dr Sanja Iguman, članica udruženja Za naš kej.

– Mi godinama ukazujemo na probleme na Savskom keju i pokušavamo da ih rešimo. Od vožnje gde je saobraćaj zabranjen, preko prekomerne buke sa splavova, smeća na keju i u vodi, ruiniraniog mobilijara, stepenica, opasnih i nelegalnih instalacija, protivzakonitog bušenja nasipa radi nelegalnog povezivanja splavova na priključke za vodu i struju…. Pa sve do glavne teme, samih nelegalnih splavova, napominje Iguman.

Kako dodaje, u protekle dve godine aktivisti udruženja su uspešno sproveli i dva velika projekta podržana od strane Trag fondacije u okviru programa Aktivne zajednice.

– Tako smo 2020. organizovali višenedeljnu izložbu na kojoj smo prikazali sve komunalne i urbanističke probleme na keju, tokom koje smo sproveli anketu i saznali da više hiljada građana smatra najvećim problemom na keju to sto ne vide reku od nelegalnih i ogromnih splavova. Takođe su izjavili da im najviše nedostaju manifestacije, pa smo prošle godine organizovali festival pod nazivom Vidimo se na keju, tokom kojeg je realizovano više radionica i koncerata, sve pod okriljem jedne teme, problema na keju i njihovog rešavanja, kaže Iguman.

Naša sagovornica ističe da je Kancelarija predsednika opštine Novi Beograd nebrojano puta bila kontaktirana sa molbama, žalbama, predlozima, pozivima, ali se nikada nije oglasila.

– Određene institucije kojima smo se takođe obraćali su uglavnom prebacivale odgovornost jedna na drugu, tako da smo uglavnom mi građani ostajali sami u svojoj borbi za kvalitetniji zivot. Ukoliko dr Šapić nije imao ingerencije da “razbuca” splavove tokom 10 godina vlasti, sigurno je mogao makar da komunicira sa jednom ovako aktivnom i upornom grupom građana (a pored nas su godinama vrlo aktivni i Savski nasip i Zajednička akcija Blok 70 i 70a) i makar pokuša da umanji neke od navedenih problema. Apsolutno tvrdim da su ove grupe građana uradile mnogo više za Savski kej i nasip, kao i za svoje lokalne zajednice, od presednika opštine, jasna je Sanja Iguman.

– No, jasno je da dr Aleksandar Sapić nije hteo da koristi potencijal uloge presednika najmnogoljudnije opštine u Srbiji da zaista reši ozbiljne probleme građana i građanki i time im poboljša kvalitet života i opravda poverenje koje su mu ukazali na izborima. Umesto toga, ono po čemu je on bio poznat je deljenje novogodišnjih paketića, što je obično reputacija Deda Mraza, a ne predsednika opštine, zaključuje Iguman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari