Šapić ekspresno završio sastanak sa izdavačima udžbenika uz poruku: "Ako vi nećete, ima ko hoće" 1Foto: Fonet/ Milica Vučković

Jutrošnji sastanak gradonačenika Beograda Aleksandra Šapića sa predstavnicima izdavača udžbenika ekspresno je završen za svega desetak minuta, uz Šapićevu poruku: „Ako vi nećete, ima ko hoće“.

Ovo je drugi sastanak koji gradonačenik organizovao u cilju dogovora o besplatnim udžbenicima koje je Šapić najavio za sve učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola od naredne školske godine.

Kako je Danas pisao, na prethodnom sastanku Šapić je ponudio da izdavači obezbede i isporuče besplatne udžbenike, a da im oni budu plaćeni počev od 1. januara 2024. u osam rata.

Iako su izdavači već tada ukazali da im je takav predlog neprihvatljiv, a to su, kako saznajemo, obrazložili i u zvaničnom dopisu koji su uputili nadležnim u Skupštini grada Beograda, Šapić na današnjem sastanku nije promenio mišljenje.

Više izvora Danasa koji su prisustvovali sastanku, a koji nisu želeli da im pominjemo imena, kažu da se Šapić jutros pojavio sa 20 minuta zakašnjenja i da je sastanak trajao svega desetak minuta.

– Jedina poruka koju je imao za izdavače je da, ako oni ne žele da pristanu na ponuđene uslove, naći će nekoga ko hoće. Rekao je i da će nas o svemu obavestiti. Mi sve ovo tumačimo kao njegovu nameru da sklopi ugovor sa nekim, ne uzimajući u obzir udžbenike za koje su se nastavnici opredelili, što bi bilo kršenje zakona. Ako već nemaju para, zašto su obećali besplatne udžbenike za narednu školsku godinu – pita se jedan od sagovornika Danasa.

Do objavljivanja ovog teksta iz Skupštine grada Beograda nismo dobili odgovor šta je dogovoreno na današnjem sastanku sa predstavnicima izdavača udžbenika.
Takođe, ni izdavači nisu želeli zvanično da komentarišu za Danas šta se jutros dešavalo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari