Šapić obećao besplatne udžbenike, ali bi da ih plati tek 2024. godine 1Aleksandar Šapić Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV

Gradonačenik Beograda Aleksandar Šapić održao je juče prvi sastanak sa predstavnicima izdavačkih kuća na kome je ponudio da izdavači obezbede udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce iz beogradskih škola za narednu školsku godinu, a da im novac bude isplaćen u osam rata, počev od 1. januara 2024. godine, nezvanično saznaje Danas.

Izvor Danasa kaže da izdavači nisu tu ponudu decidno odbili, ali da su predočili gradonačelniku da oni ne mogu da posluju uz takvu dinamiku plaćanja. To ne odgovara ni malim izdavačima, ali ni velikim izdavačkim kućama čiji udžbenici imaju veliku zastupljenost u Beogradu.

– Najavljeno je raspisivanje javne nabavke za kupovinu udžbenika kako bi knjige bile spremne za 1. septembar, ali nam nije jasno zašto se raspisuje nabavka kada Grad nema novca. Izdavače je zanimalo i da li će Grad da obezbedi udžbenike za sve predmete od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, ali im nije rečeno šta će se naručivati – navodi izvor Danasa.

Prema našim saznanjima, za danas je zakazan sastanak predstavnika svih izdavačkih kuća na kome bi trebalo da zauzmu zajednički stav o Šapićevoj ponudi.

Pitali smo Skupštinu grada Beograda šta je tačno dogovoreno na jučerašnjem sastanku sa izdavačima. Odgovor čekamo.

Kada je gradonačenik u decembru najavio da će svi đaci iz prestoničkih škola dobiti besplatne udžbenike od 1. septembra, obrazloženje je bilo da novca u budžetu za 2023. ima i da će školske knjige, kao i besplatni vrtići, biti mogući zahvaljujući uštedama.

Šapić je objasnio da se „do novca došlo racionalizacijom”, i da „nije podignut nijedan novi namet” Beograđanima, a besplatni vrtići i udžbenici samo su deo novca iz „budžeta brige o ljudima”, koji su usmereni na pomoć mladima za zasnivanje porodice i povećanje nataliteta.

Odgovarajući na pitanje kako je Grad Beograd uspeo da u ovo krizno vreme ima toliko novca u budžetu, Šapić je gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u istakao, da je reč, pre svega, o postavljanju političkih prioriteta i da je to politička odluka i procena da je to nešto što je važno za Beograđane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari