Nastavnici biraju nove udžbenike: Koji đaci neće moći da naslede knjige iduće školske godine? 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Učitelji i nastavnici koji će od jeseni predavati đacima prvog i petog razreda osnovne škole ove godine će birati nove udžbenike za te razrede, a izdanja za koja se budu opredelili koristiće se od 1. septembra, u naredne četiri školske godine.

Novi odabir je u skladu sa Zakonom o udžbenicima, budući da ove školske godine ističe period za koji je važilo prethodno opredeljenje.

Zakon predviđa da katalog odobrenih udžbenika mora biti objavljen do 15. februara, ali je Ministarstvo prosvete taj rok „probilo“.

Izdavači, pozivajući se na informacije iz samog Ministarstva, kažu da katalog iščekuju svaki dan.

U Ministarstvu prosvete za Danas ističu da će dopuna Kataloga udžbenika za prvi i peti razred biti objavljena do kraja februara na zvaničnoj internet stranici Ministarstva, a potom i u Prosvetnom glasniku.

– Škole biraju na period od četiri godine udžbenike za prvi i peti razred osnovnog obrazovanja, u roku od 60 dana od dana kada bude objavljena nova dopuna Kataloga udžbenika za prvi i peti razred osnovnog obrazovanja. Za predmete tehnika i tehnologija u 7. i 8. razredu i informatika i računarstvo u 8. razredu ova školska godina 2022/2023. je prva u kojoj se koriste udžbenici po novom programu, a posle jednogodišnjeg perioda, u skladu sa članom 34 Zakona o udžbenicima, škole biraju udžbenike iz ovih predmeta na period od četiri godine. Dakle, za narednu školsku godinu škole imaju pravo da biraju udžbenike za ove predmete – pojašnjavaju u Ministarstavu.

Zakon predviđa da se izbor udžbenika vrši za četiri školske godine, dok se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program nastave i učenja, udžbenici biraju na period od jedne godine, a nakon toga sledi novo opredeljenje, koje obavezuje škole da ta izdanja koriste četiri školske godine.

Međutim, zakon kaže i da „izuzetno, odluku o promeni udžbenika može doneti nastavničko veće na obrazloženi predlog stručnih veća za oblast predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu, o čemu obaveštava Ministarstvo“.

Na ovaj član zakona su se pozivale škole koje su ranije izabrane udžbenike zamenile izdanjima Fondacije „Alek Kavčić“.

Izdavači sa kojima smo razgovarali kažu da prodaja udžbenika u pretplati počinje već u martu ili početkom aprila, ali ni nastavnici, ni roditelji još ne znaju šta će biti sa najavom gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će svi osnovci i srednjoškolci iz prestoničkih škola naredne školske godine dobiti besplatne udžbenike.

Iz Skupštine grada nisu odgovorili na pitanje Danasa na koji način će ova ideja biti realizovana, niti smo tu informaciju dobili iz Ministarstva prosvete, koje mora da bude obavešteno o celoj zamisli, naročito što i samo obezbeđuje deo besplatnih školskih knjiga za određene kategorije učenika.

– S obzirom da lokalne samouprave imaju nadležnost da se staraju o zadovoljavanju potreba građana u oblasti prosvete i da je u pitanju inicijativa Grada Beograda, molimo vas da se obratite upravi Grada za informacije o načinu realizacije ove inicijative – poručili su nam iz Ministarstva.

Kako Danas nezvanično saznaje, jedna od opcija o kojoj se razmišlja je da Grad ne kupi udžbenike za sve predmete, imajući u vidu da to ne radi ni Ministarstvo prosvete.

Sem toga, i udžbenici za prvake i drugake za ovu školsku godinu koje je Grad Beograd obezbedio u vreme mandata prethodnog rukovodstva, sadrže osnovni paket knjiga za matematiku, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas i strani jezik kao obavezni predmet.

Ministarstvo za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole daje besplatne udžbenike za matematiku, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Đaci od petog do osmog razreda dobijaju knjige za matematiku, srpski/maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Na spisku naslova koje roditelji moraju da kupe su muzičko, likovno, digitalni svet, drugi strani jezik, tehnika i tehnologija, informatika…

Pravo na besplatne udžbenike koje plaća Ministarstvo prosvete do sada su imali učenici iz porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji se školuju po individualnom obrazovnom planu, zatim učenici koji imaju potrebu za prilagođavanjem udžbenika (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), đaci koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, pod uslovom da su im starija braća i sestre u sistemu obrazovanja.

Ove školske godine deo besplatnih udžbenika su dobili i nadareni učenici koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu 3, kao i đaci prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Koliko đaka dobija besplatne udžbenike?

Ministar prosvete Branko Ružić je sredinom prošle godine rekao da će Ministarstvo za ovu školsku godinu nabaviti besplatne udžbenike za 88.900 učenika, od kojih će 29.000 ostvariti to pravo jer su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, dok je oko 41.000 učenika sa ovim pravom iz višečlanih porodica.

U Begradu je deo besplatnih udžbenika dobilo oko 34.000 prvaka i drugaka, u vrednosti od oko 50 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari