PANORAMA BEOGRADAfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da na potezu od Brankovog mosta do Ušća neće biti splavova, navodeći da je to lokacija sa koje se najbolje vidi kalemegdanska tvrđava.

„Rešenja o uklanjanju i izvršenju su podeljena svima, što znači da nas više ništa pravno-formalno ne sprečava da počnemo da uklanjamo splavove“, rekao je Šapić novinarima kod Muzeja savremen umetnosti.

Šta će biti sa splavom Fristajler?

Upitan o splavu „Fristajler“ koji je potonuo do pola u novogodišnjoj noći 1. januara 2023. godine, a koji još uvek nije uklonjen, Šapić je kaza da će njega ukloniti republička inspekcija i republički organi.

„Republička inspekcija je to preuzela i njihovi organi ga uklanjaju. Pre par meseci su probali, pa se desio nesrećan slučaj da je jedan (radnik) preminuo“, rekao je Šapić.

Osim sudbine Fristajlera, naveo je i da će u roku od nekoliko nedelja biti raspisane javne licitacije za poslednjih 17 mesta za splavove na rekama u Beogradu, i da će nakon toga na Savskom šetalištu biti 28 splavova, a u ostalim delovima ukupno 51.

Dodao je da splavovi u stambenim zonama neće moći da rade posle ponoći, dok će splavovi kod Velikog ratnog ostrva moći, ali da će morati da imaju zvučnu izolaciju koja će obezbeđivati da zvuk ne dolazi do građana sa bilo koje strane reke.

Šapić je najavio i druge novine u gradu

Šapić je naveo da će u parku Ušće biti napravljen Prirodnjački muzej, skejt park, za koji se još uvek čeka projekat i koji će biti po standardima za održavanje međunarodnih takmičenja, kao i panoramski točak sa pogledom na kalemegdansku tvrđavu.

Upitan o poziciji beskućnika i navodima nevladinih organizacija da ih u Beogradu ima oko 5.000, a da gradske službe navode da ih ima manje jer prate samo one koji imaju lična dokumenta, Šapić je kazao da su mu gradske službe rekle da je „nemoguće“ da ih ima toliko u gradu.

Prema njegovim rečima, nemoguće je jer tek nekoliko stotina beskućnika koristi boravke i prenoćišta koja im je grad obezbedio.

Na komentar da neki od njih ne žele da izvade lična dokumenta, i da ih grad zbog toga ne vidi, Šapić je kazao da im je grad obezbedio besplatno vađenje dokumenata.

„Mi ne možemo da ih nateramo ni da izvade dokumente, ni da dođu u prihvatne centre“, rekao je Šapić, navodeći da kapaciteti prihvatnih centara u gradu nisu popunjeni, a da po potrebi mogu da budu prošireni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari