Šapić: Otvara se privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIĆ)

Privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi otvara se danas u 20 časova, na adresi Milutina Ivkovića 2. Dostupno je svim osobama bez krova nad glavom kako bi se tokom hladnih meseci zagrejale, dobile obrok, okupale i po potrebi prespavale u zatvorenom, saopštio je danas predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Šapić u saopštenju navodi i da postoje još dva mesta na kojem osobe u situaciji beskućništva mogu da prenoće, pod uslovom da u njima ima mesta, a to su Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici i Privremeni centar za beskućnike u Lominoj ulici.

Ističe se i da je kapacitet prenoćišta na Autokomandi uvećan za šest kreveta, tako da ih je sada 31.

Šapić: U Beogradu boravi između 150 i 200 lica bez krova nad glavom

– Prema procenama nadležnih, u Beogradu boravi između 150 i 200 lica bez krova nad glavom, dok egzaktne brojke možemo da potvrdimo samo za prihvatilišta. Smeštaj za beskućnike u Kumodraškoj, koji raspolaže sa 104 mesta, trenutno je popunjen sa 66 osoba. U ovom prostoru na Autokomandi taj smeštaj koristilo je 55 lica koja su ga približno 800 puta posećivala u različitim periodima. To su egzaktni podaci kojima raspolažemo. U svakoj slučaju, nemoguće je da su stvarne brojke 100 puta veće od broja ljudi koji koriste prihvatilišta i druge usluge za ljude bez krova nad glavom – precizirao je Šapić i pojasnio da korisnici narodnih kuhinja nisu beskućnici.

Navodi se i da će prihvatilišta raditi „dokle god bude bilo hladno i dok za time ime potrebe“, podsećajući da je to prošli put bilo do 31. marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari