U okviru projekta „Kreće se lađa francuska“ većnekoliko dana gosti pirotske Gimnazije su učenici i profesori škole „Massion“ iz Klermon Ferana, u Francuskoj, sa kojom Gimnazija sarađuje već šest godina.

Prošlog vikeda gosti ove škole bili su i učenici Ruske diplomatske škole iz Sofije, sa kojom Gimnazija sarađuje pet godina.

Bila je to još jedna prilika za razmenu iskustava i za dogovor o daljoj saradnji.

Francuske đake u svoje domove primili su učenici Gimnazije i ovo je njihova uzvratna poseta. Pored druženja oni su zajedno učestvovali u sportskim nadmetanjima, debatama i zajedničkim časovima. Francuske i pirotske đake primio je najpre predsednik opštine Pirot Vladan Vasića juče i načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović, a planirana je i poseta Korporaciji „Tigar“.

– Ulaganje u edukaciju dece jedno je od osnovnih ulaganja države. Nadam se da ćete vi doprineti da se negativna slika o Srbiji u svetu promeni – rekao je Stamenović, dodajući da Srbija krupnim koracima grabi ka Evropi.

Francuski đaci posetili su manastire Sveti Jovan Bogoslov u Poganovu i Sveti Đorđe u Temskoj, išli na izlet do Planinarskog doma na Staroj planini U sali Kluba Vojske održan je umetnički program pod nazivom „Kreće se lađa francuska“.

Francuski i pirotski učenici kažu da je ova saradnja od velikog značaja i da je i dalje treba negovati. S njima se slažu i njihovi profesori i direktori škola.

Direktor pirotske Gimnazije Dragica Nikolićkaže da se posle svakog susreta otvaraju novi putevi saradnje i da će „Lađa“ i dalje uspešno ploviti.

– Ovaj naš projekat podržavaju lokalna samouprava, Okrug i privreda. Ovo je naša zajednička borba za lepšu sliku o Srbiji a mladi govore istim jezikom mladosti – kaže Nikolićeva.

Profesorka iz Francuske Maris Bros dodaje da je po drugi put u Pirotu i da se raduje susretu sa starim poznanicima iz Pirota.

– Mladi sa istoka i zapada imaju priliku da se druže i ovaj projekat upravo ima za cilj povezivanje i zbližavanje – kaže Bros.

Direktor Ruske diplomatske škole u Sofiji Ivan Nečajev Vasiljevičkaže da je radostan zbog novog susreta sa starim prijateljima i ovakve kontakte treba negovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari