Šarčević imenovan za Vučićevog savetnika 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Imam ja svoje škole, baviću se i dalje obrazovanjem. Malo ću da pecam, ali sam se bacio na poljoprivredu. Sadim voćnjak na roditeljskom imanju, odgovorio je pre sedam dana bivši ministar prosvete Mladen Šarčević za Alo čime će se baviti ubuduće.

Ubrzo nakon toga pronela se vest da Šarčević ipak ne ide iz Vlade već da će biti premijerkin savetnik za obrazovanje da bi juče i zvanično potvrdio da će biti, ne samo savetnik Ane Brnabić, već i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da će rukovoditi kancelarijom u čijem fokusu će biti reforma obrazovanja i nauke.

Šarčević nije želeo da za Danas obrazloži šta će biti delokrug rada nove kancelarije, a ni novi ministar prosvete Branko Ružić nije bio raspoložen za komentar.

Tako smo ostali uskraćeni za odgovore da li se formiranjem kancelarije za obrazovanje pravi paralelni organ Ministarstvu prosvete, kakve će biti nadležnosti nove kancelarije, ko će u njoj raditi, da li je novi ministar bio upoznat sa ovim planom kada je prihvatio mandat i što je najvažnije ko će kome biti nadređen – Šarčević Ružiću ili obrnuto.

Prema onome što je Šarčević govorio na RTS-u, utisak je da će kancelarija nastaviti sve započete poslove Ministarstva kojim je do skoro rukovodio, a da je Ružićev zadatak samo da operativno rukovodi radom škola u trenutnoj situaciji i obezbedi da se nastava i dalje izvodi.

Šarčević je rekao da su reforme i brojni projekti započeti tokom njegovog mandata stali na pola i da je želja predsednika Srbije bila da se reforma obrazovanja i nauke nastavi.

On je kazao da je u poslednje četiri godine postavljeno dosta dobrih temelja, da je pokrenuto više od 30 projekata koji se uklapaju u reformu obrazovanja i nauke, da je u toku izrada nove Strategije obrazovanja do 2027. godine, te da je princip rada novog tela nastavak tog posla i koordinacija sa brojnim timovima.

Zasad je samo poznato da će sediše nove kancelarije biti u Palati Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari