Šarčević ne očekuje štrajkove 1Foto: Printscreen

Poruka đacima je da će početi da uče iz zadovoljstva, a nastavnicima da ćemo se brinuti o statusu i ugledu profesije, rekao je za RTS ministar prosvete Mladen Šarčević.

On ne očekuje da će školska godina početi štrajkovima i upozorava da će snositi posledice oni koji budu krili radna mesta.

Tri sindikata prosvete najavljuju štrajk 20. septembra, a Unija sindikata prosvetnih radnika će danas održati potest pod nazivom 5 do 12, podseća RTS.

„Mislim da je štrajk izbegnut, mi smo juče imali sastanke. Sve stvari koje smo nedavno započeli smo doveli do izvršenja – u vezi sa tehnološkim viškovima, plaćanjem i ‘udomljavanjem’ onih koji ostanu bez posla na mesta onih koji su otišli u penziju i stroge kontrole koje će se zajedno sprovoditi sa sindikatima“, rekao je Šarčević.

Kada je u pitanju povećanje plata, Šarčević je izjavio datrenutno zna ono što je premijer rekao.

„Dakle, mislim da je veoma izvesno, kao što je izvesna i isplata zaostalih potraživanja“, rekao je ministar.

Šarčević je rekao da će biti uvedeni platni razredi za nastavnike kako bi se stimulisali oni koji rade dobro, i da su mnoge dobre promene već zacrtane u Strategiji obrazovanja te da će se raditi na njenom sprovođenju.

Na sastanku sa sindikatima dogovoreno je da zajednička komisija prati raspodelu tehnoloških viškova po školama, kako se ne bi desilo da direktori sakriju radna mesta, kroz ugovore o privremeno-povremenim poslovima i kroz poslove po kojima se pod hitno zapošljavaju. Svi oni koji to zloupotrebljavaju snosiće posledice, rekao je Šarčević.

Produženje radnog veka prosvetarima, kako kaže, biće moguće samo u izuzetnim situacijama i taj deo će se strogo kontrolisati, te će sekretari škola morati na vreme da obaveštaju nadležne kada ko od zaposlenih ide u penziju i tačno će se znati kada se raspisuje konkurs za to radno mesto.

Šarčević se danas sastao i sa direktorima škola. Mislim da značajno možemo da popravimo obrazovanje u Srbiji, ocenio je ministar na sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola u Beogradu i poručio da će se „strašno boriti protiv marifetluka i loših običaja koji narušavaju ugled profesije“.

Šarčević je rekao da „neće dozvoliti nikakve sprege i nepotizme“ i da ima političku podršku za svoj rad. Tražim da se mnogo radi, istakao je Šarčević i napomenuo da se svi propisi za koje se ispostavi da nisu dobri mogu menjati i da „ništa nije zapisano u kamenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari