Šarčević: Od 1. septembra osnovci u 240 škola samo u jednoj smeni

Ostavite komentar


  1. Kakva podvala razumu!
    U 240 skola zbog „bele kuge“, koja je u poslednjoj deceniji NAPREDNO poprimila razmere tragedije, nema dovoljno ucenika za dve smene, a napredni ministar i tragediju predstavlja kao uspeh.
    Crnu sudbinu da za sledecu deceniju u celoj Srbiji nece biti djaka za drugu smenu, treba da pripisemo uspehu sadasnje vlasti?
    Da, za njih je uspeh!

    1. Najbolje da deca i soavaju u skoli. E, pa ministre ja nisam rodila dete da mu Vi organizujete zivot i njegovo slobodno vreme..vi organizujte svoju decu a nasu ostavite da se sami oeganizuju uz pomoc svojih roditelja. Od ove vlati sve same gluposti se cuju.

  2. Ovaj se ubi od kombinatorika, kao da igra loto. A o obrazovanju ni reči a kamoli kakvom pomaku nabolje. Kako jedan ministar da govori o obrazovanju kada je limitiran igrama loto

  3. Kada pomislim da nema kraja glupostima ovih kreatura na vlasti, uvek me iznova iznenade!
    Nije samo pad nataliteta ono sa cime se ova vlast „bori“, vec i odlazak radne snage, a ovo je sjajan nacin da se situacija donekle popravi. Hajde od malena da pokazemo deci kako treba sluziti partiji citavog dana, a usput ih obuciti kako da motaju kablove – jer to im je buducnost.
    Ali bojim se da ce ova mera, ukoliko uopste zazivi, povecati odlazak iz ove zemlje koju su razum i dostojanstvo odavno napustli

    1. ne ulazim u nacin realizacije ideje ali sve je vec postojalo i bilo je odlicno . ja sam prva 4razreda usla u tzv celodnevnu nastavu. u pauzi smo crtali, citali, igrali se. skola je imala posebnu zgradu za boravak sve sa jednom prostorijom sa krevetima, pa je moglo i da se odspava (vazno za prvake). domace smo radili u skol

      1. To o cemu pisete se zove produzeni boravak. I to je dobro, i za decu i za roditelje, period adaptacije na skolu nakon vrtica i predskolskog perioda jeste stresan. I zaista dobro dodje onim roditeljima i deci koji nemaju bake i deke da ih cuvaju tih nekoliko sati dok roditelji rade… Ali ovde ministar govori o celokupnom periodu osnovne skole (dakle i sesti i sedmi i osmi razred!) i o srednjoj skoli!?!?
        Da li ce sedamnaestogodisnjaci crtati leptirice i nakon rucka po komandi spavati u kolektivnim spavaonama, da bi profesori mogli malo odmoriti? Ili ce i profesori spavati, sto da ne?
        Nije cilj ovog projekta da unapredi skolstvo, niti je cilj da deca dobiju bolje obrazovanje, niti je zelja da se pomogne roditeljima. Cilj je da se uposle partijski kadrovi, da se umnozi , ili da se makar odrzava isti broj sigurnih mitingasa, barjaktara, vikaca… i glasaca, naravno…
        U Cupriji Martinovic predaje praznim ucionicama i sa tom aktivnoscu ostvaruje peti prihod (platu)! Naravno da ne verujem u strucnost i dobre namere ministarstva prosvete i ove vlasti.

  4. ako u odeljenju bude deset do dvanaest učenika sličnih mogućnosti i prosvetni radnik dobije potrebno vreme za rad sa njima. Sve ostalo je igrarija.

    1. Kad sam krenuo u prvi osnovne, 1952. bilo nas je u 1./5 43 ucenika, a ukupno je bilo 9 odeljenja prvog razreda. U mom Gorazdevcu. (na Gjuha shqipe je bilo ukupno 11 ucenika)
      No, obzirom da ucitelj, sa suprugom, i jos 7 ucitelja, nisu morali da brinu o egzistenciji, uz „Trumanova jaja“, maslac, mleko u prahu, i gace od UNRA-inih dzakova – skoro da nije bilo loseg djaka. Neki smo zivi, vecina ne, ali je bilo vise doktora nauka i nekoliko akademika, neki su radili u CERN-u Zenevi…
      Dakle, ako nastavnik ne mora da brine za prezivljavanje, ne mora da slusa tv-Pink i Sarapu, da gleda Marjana i Martinovica, Canka i Cedu.., neka „mera“ je 28-30 ucenika.
      Ostalo su izgovori na koje nas navlace…

  5. Moji unuci u Danskoj već par godina idu u školu po ovom sistemu, ništa tu nije novo za Evropu. Plus, đaci mogu da dolaze u školu i za vreme raspusta, kako bi roditelji mogli na posao, ako ne putuju nigde.

  6. Ma sta deca uopste traze kod kuce? Pa onda navedite u papirima da NEMAJU RODITELJE nego STARATELJE jer nas nastavnike ste u to pretvorili!

  7. Genijalno! Probali smo poslasticu po ovoj recepturi pre 44 godine, takodje u okviru nekovrsnog „pilot projekta“….I… nista… Osim Sto smo tako „praznog stomaka“,pogubili udzbenike like smo ostavljali u skoli.
    Jer- „prazan stomak ne ume da pise“…

  8. Ja nisam cula gluplju ideju. Moje dete ima kucu i roditelje. Niti mu je skola kuca, niti su mu nastavnici roditelji. Pametan je i odgovoran da sam sebi organizuje svoje vreme posle skole i aktivnisti kojima ce se baviti. NE TREBA ministar Sarcevic da mu organizuje sve to. Imamo redovne nastavnije koji ne rade svoj posao kako treba, a sada cemo zaposliti i nove da nam organizuj u decu. Zalosno. Pa roditelji koja je vasa obaveza, gde ste vi u periodu razvoja vase dece. Treba Sarcevic da vam vaspitava i organizuje vreme deci. A da tako je na trulom zapadu, pa cemo tako i kod nas. E, pa nismo zapad i ja nisam rodila dete da po ceo dan bzde u skoli i da mi ga vaspitavaju i organizuju nastavnici i ovi poput Sarcevica, daleko bilo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.