Šarčević: Ravnopravno dva strana jezika 1Foto: printskreen/ RTS

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je početku Zimskog univerziteta za profesore francuskog jezika u Osnovnoj školi „Mihailo Petrović Alas“ i tom prilikom naveo da je neophodno da se strani jezici uče za sertifikate, a ne samo za ocenu.

„Prvi put u saradnji sa filološkim fakultetima i dijasporom radimo i na sertifikovanju srpskog jezika“, naglasio je Šarčević.

U okviru analize nedeljne opterećenosti učenika posebna pažnja, između ostalog, biće posvećena učenju stranih jezika, rekao je Šarčević i poželeo uspešan seminar profesorima.

„Naš stav je da bi deca trebalo ravnopravno da uče dva strana jezika. A da bismo to i omogućili, moramo da definišemo radnu nedelju, da precizno utvrdimo šta učenike opterećuje, a šta relaksira“, poručio je Šarčević.

Uspešan rad profesorima poželela je i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

Ona je istakla da je neophodno razviti nove, interaktivne metode učenja jezika kako bi đaci na najbolji način usvojili znanje.

„Kroz jezik deca usvajaju ne samo lingvistička, već i interkulturalna znanja, dobijaju na zrelosti i sposobnosti da anticipiraju i prate promene u društvu. Zato je važno unaprediti predavačke metode“, poručila je Moro.

Seminar se održava devetu godinu zaredom, u organizaciji Udruženja profesora francuskog jezika, saopštilo je Ministarstvo prosvete. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari