Žerar Dave, novinar Monda, bio je prisluškivan 2010, kada je pisao o aferi Erik Vert – Lilijan Betankur, objavio je prošle nedelje svoje pouzdano saznanje ovaj ugledni levičarski list. Erik Vert je u to vreme bio ministar rada i finansijski direktor vladajućeg Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP), dok je njegova supruga Florans bila savetnica vlasnice L’Oreala, jedne od najbogatijih Francuskinja Lilijan Betankur.

Osnovna savetnička misija Florans Vert bila je – kako izmestiti L’Orealove fabrike radi izbegavanja plaćanja poreza.

Dupla uloga porodice Vert, suprug sedi u vladi, zadužen za rad, dok supruga savetuje kako ne plaćati porez i izmeštati pogone, otkrivena je prošlog leta. Gde je išao novac od tog „savetovanja“ nije otkriveno.

Mada je državno tužilaštvo najavilo da će dva visoka službenika tajne policije koja su organizovala prisluškivanje novinara Davea biti saslušana zbog pribavljanja liste njegovih telefonskih razgovora, ministar unutrašnjih poslova Klod Gean, doskorašnji generalni sekretar predsedničke palate i jedan od najvernijih saradnika Nikole Sarkozija, odbacuje optužbe dodajući da policajci neće biti sankcionisani. Neidentifikovani državni savetnik rekao je levičarskom Liberasionu „da za razliku od levice (u doba Miterana) mi ne prisluškujemo novinare već samo želimo da saznamo ko odaje tajne“.

Liberasion je u petak objavio da je došao do pouzdanih saznanja da je postojao tajni kabinet koji se bavio aferom Vert – Betankur. Tajni kabinet, nazvan „crni kabinet“, je i po cenu kršenja zakona o tajnosti novinarskih informacija i zabrani prisluškivanja, štitio vladajuću stranku. Članovi kabineta su bili već rečeni sadašnji ministar policije, tada generalni sekretar predsednika Nikole Sarkozija, Klod Gean, kao i Bris Ortfe, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Ksavije Bertran, tadašnji generalni sekretar UMP i Mišel Alio-Mari, ministarka pravde, svi ubrajani u najuže saradnike i sledbenike predsednika Sarkozija. Po objavljivanju teksta u Liberasionu, Klod Gean u pismu redakciji, odbacuje da je „ikada dao nalog da se otkrije izvor informacija“ novinara Monda.

Sarkozi je u petak odbio da odgovori na pitanja povodom prisluškivanja novinara, dok je njegova pratnja u neformalnim razgovorima težila da minimizuje slučaj, pitajući se „odakle toliko interesovanje medija“ za aferu. Javni televizijski servis FR2 i FR3 u informativnim emisijama ne govore o prisluškivanju novinara Davea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari