Sirijska vojska nastavila je juče ofanzivu na Deir el Zur na istoku države, javile su svetske agencije. Prema rečima aktivista organizacija za borbu za ljudska prava i lokalnog stanovništva eksplozije i pucnji iz vatrenog oružja odjekivali su gradom. Procenjuje se da je najmanje 50 ljudi stradalo u napadu provladinih snaga na Deir el Zur proteklog vikenda.


Saudijski kralj Abdulah ocenio je da je nasilje protiv civila koji protestuju protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada neprihvatljivo i saopštio da povlači ambasadora svoje države iz Damaska. On je pozvao Asada da sprovede istinske reforme i obustavi „mašineriju smrti“ pre nego što bude prekasno. „Ono što se događa u Siriji nije prihvatljivo za Saudijsku Arabiju, postoje samo dve opcije za budućnost Sirije. Ta država će pokazati mudrost ili će potonuti u haos“, navodi se u saopštenju saudijskog kralja koje je preneo Bi-Bi-Si.

Kritike na račun režima u Damasku uputili su i Turska, Arapska liga i Jordan. Predstavnici Arapske lige poručili su Asadu da bez odlaganja okonča petomesečno nasilje u državi, dok je ministar inostranih poslova Jordana Naser Džudeh apelovao na Damask da sprovede obećane reforme. Procenjuje se da je najmanje 1.700 civila stradalo u Siriji od izbijanja narodne pobune u martu, dok je gotovo 10.000 uhapšeno. Između ostalog, postoje navodi da je tokom prošle sedmice ubijeno oko 300 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari