Inicijativa "Kreni-Promeni" blokira most Gazela, blokade širom Srbije 1Foto: Najava

Inicijativa „Kreni promeni“ najavila je da će u subotu od 14.00 blokirati beogradski most „Gazela“ u okviru protesta Savez ekološki organizacija Srbije zbog izglasanih izmena zakona o referndumu i eksproprijaciji u Skupštini Srbije.

Savez je najavio da je planirana blokada saobraćaja na sat vremena u svim delovima Srbije.

Inicijativa je saopštila da će građani blokirati Varadinsku dugu, a u Kragujevcu prelaz kod Balkana: „U drugim gradovima će se gradjani samoorganizovati.“

Pokret Ekološki ustanak pozvao je građane na okupljanje u subotu u 13.00 ispred Palate pravde, odakle će zajedno krenuti u jednočasovnu blokadu Mostarske petlje.

Iz te inicijative su pozvali na mirnu blokadu i poručili su učesnicima da ne ulaze u konflikte sa policijom, a da u slučaju da ne bude mnogo ljudi – snimaju postupanje policije.

„I pored dve peticije sa više od 300.000 potpisa, stavova vodećih pravnika, ogromnog protesta u Beogradu, Vlada je usvojila Zakon o referendumu i inicijativi i Zakon o eksproprijaciji“, navodi inicijativa Kreni Promeni u saopštenju.

Savez ekomoških organizacija ranije danas je naveo da je „Skupština usvojila izmene Zakona o referendumu, a mi držimo svoju reč – zato blokada puteva!“.

U međuvremenu su usvojene i izmene Zakona o eksproprijaciji, kojima je epsroprijacija svedena na hitan postupak, a može biti sprovedena i za strane investitore.

Oni su pojasnili da žrtva ovih zakona može biti svaki stanovnik Srbije.

„Zemljoradnici, zanatlije, časni oficiri, sveštenstvo, crkveni velikodostojnici, studenti, intelektualci – sada je čas da se oglasite i zajedno sa nama stanete na branik otadžbine i života u njoj“, naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari