SKOJ reagovao na tekst Luke Babića u Danasu: Suspendovati profesorku Treće gimnazije zbog poziva na linč učenika 1Foto: SKOJ

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najavio je da će zahtevati od Treće beogradske gimnazije i Ministarstva prosvete da suspenduje profesorku sociologije Nevenku Miličić i udalji je sa nastave zbog cepanja antifašističkih plakata i pozivanja na linč učenika Luke Babića i sedam gimnazijalaza koji su povodom Dana Republike odlučili da u okviru škole obeleže jubilarnu 80. godišnjicu.

Reagujući na autorski tekst Luke Babića, maturanta Treće gimnazije, objavljenom u Danasu, iz SKOJ-a su najavili organizovanje protestnih aktivnosti usmerenih protiv nasilja prema đacima te škole.

„Učenici koji su isprovocirani besramnim istorijskim revizionizmom su digli glas protiv politike zaborava ističući da nije pravedno zanemarivati i zaboravljati istorijske činjenice koje su ideološki nepodobne. Oni su istakli da obrazovni sistem ne pruža učenicima nikakva znanja o SFRJ, a vrlo skromna znanja (na granici sa nikakvim) o Drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije“, navodi se u saopštenju SKOJ-a.

To je, dodaje se u saopšenju, bio razlog zašto su se učenici Treće beogradske gimnazije odlučili da u okviru škole obeleže Dan Republike, 29. novembar. Tim povodom oni su napravili samoinicijativno 14 plakata koji tematizuju tekovine SFRJ sa nekoliko ličnosti čije biografije su prepoznali kao važne“,

„Profesorka sociologije Nevenka Miličić je pred punim hodnikom učenika histerično iščupala postere sa zida, zgužvala ih i bacila na pod. Ona je učenike nazvala ’komunjarama’ i ’satanistima’ zbog plakata koji govore o Beogradskoj konferenciji 1961. godine, izgradnji Novog Beograda, antifašističkoj borbi i partizanima. Nakon toga, ona je pisala autorske tekstove po opskurinim desničarskim sajtovima pozivajući na linč učenike koji su samoinicijativno organiziovali ovu izložbu“, navodi SKOJ u saopštenju.

Članovi te organizacije smatraju da je ovako ponašanje profesora neprimereno i da Nevenka Miličić mora biti udaljena iz obrazovnog procesa i trajno joj biti zabranjen rad u obrazovnim ustanovama zbog ideološke netrpeljivosti i pristrasnosti što je u suprotnosti sa Zakonima i Ustavom Republike Srbije.

SKOJ smatra da je Nevenka Miličić svojim potezima ugrozila bezbednost đaka koji su organizovali ovu izložbu, zbog čega mora biti adekvatno kažnjena.

„Mi kao organizacija koja učestvuje na listi Ruske stranke smo jedina lista koja se u ovom izbornom procesu zalaže protiv istorijskog reizionizma. Naša omladinska organizacija će organizovati kampanju kako bi se udaljila profesorka koja poziva na linč svoje đake i zahtevaće da se đaci Treće beogradske gimnazije zaštite. Naš omladinski Savez će oragnizovati kampanju pozivajući svoje aktiviste i omladinu da slede primer đaka Treće  gimnazije i organizuju slične izložbe po obrazovnim ustanovama širom Srbije“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari