Savez pčelarskih organizacija Srbije: Zbog niskih temperatura neće biti bagremovog meda 1Foto: Shutterstock/Hayati Kayhan

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda, saznaje FoNet u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Predsednik SPOS Rodojub Živadinović, rekao je FoNetu da otežavajuća okolnost što se niske temperature prognoziraju i za narednh 8 do 10 dana.

Hladnoća će ometati bagrem da luči nektar, a ometaće i pčele da izlaze iz košnice i da ga sakupljaju, rekao je Živadinović i dodao niska temperature može dovesti do izmrzavanja cveta bagrema u višim predelima zemlje.

Ako mraza ne bude bilo do nekih 600 do 700 metara nadmorske visine, dokle bagrem pristojno medi, onda postoje realne šanse da pčelari koji sele košnice na drugu i treću bagremovu pašu dobiju med od bagrema, istakao je Živadinović.

Predsednik SPOS je podsetio da je zbog vremenskih neprilika i prošle godine oko 60 odsto pčelara, koji ne voze košnice na druge lokacije, ostalo bez grama bagremovog meda, koji je najtraženiji od svih medova.

Uprkos tome mi imamo zalihe bagremovog meda iz 2022. i 2023, koje su dovoljne da podmire potrebe domaćeg tržišta za mesec-dva, dok ne stigne novi med, rekao je Živadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari