Savez pčelarskih organizacija Srbije: Usled tretiranja komaraca iz vazduha u Šidu može doći do stradanja oko 500 miliona pčela 1Foto: Shutterstock/Hayati Kayhan

Ukoliko dođe do tretiranja komaraca iz vazduha na teritoriji opštine Šid, može doći do stradanja oko 10.000 pčelinjih zajednica odnosno 500 miliona pčela, saopšteno je iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Savez pčelarskih organizacija Srbije tražio je odlaganje tretiranja komaraca iz vazduha na teritoriji opštine Šid dok traje cvetanje lipe, ne duže od 10 dana, što nije, kako navode u saopštenju, naišlo na razumevanje.

„Odbor za zaštitu pčela SPOS-a učinio je ovih dana apsolutno sve što je mogao da se prskanje komaraca u Šidu odloži, ali bez uspeha, zvanični odgovor nikad nije ni dobio od opštine Šid, a predsednik opštine nikad nije bio tu da bi moglo da se razgovara sa njim. Na kraju su dali telefon predsednika opštine, da ga lično kontaktiramo“, navode iz SPOS-a.

Kako dalje navode, pre toga je predsednika opštine kontaktirala izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, koja ga je zamolila da odlože tretman za nekoliko dana, dok prođe lipova paša.

On je na to, navode iz SOPS-a, odgovorio da „imaju epsku najezdu komaraca i da je to nemoguće“.

Kako su naveli, nisu tražili odlaganje tretiranja sa zemlje, već samo iz vazduha, te da na tom prostoru sada cveta lipa i smešteno je oko 10.000 pčelinjih zajednica.

„Ukoliko se tretiranje iz vazduha obavi, potencijalno će doći do stradanja oko 10.000 pčelinjih zajednica, što je oko 500.000.000 (500 miliona) pčela. Šteta će biti preko 2 miliona evra“, naveli su oni.

Predsednik SPOS-a stupio je u kontakt sa predsednikom opštine Šid i pokušao detaljno da argumentuje potencijalne posledice, na šta je dobio odgovor „da se 30.000 građana Šida sa time ne slaže“, navodi se u saopštenju.

„Na kraju ga je zvala i ministarka poljoprivrede gospođa Jelena Tanasković, njoj je odgovorio da se koristi ‘biljni’ preparat i da pčelama neće biti ništa samo ih treba zatvoriti tokom tretmana, a da moraju da tretiraju jer posle poplava imaju veliku najezdu komaraca“, navode iz SOPS-a dodajući da se ne radi ni o kakvom biljnom preparatu.

Oni objašnjavaju da je u pitanju insekticid otrovan za pčele – deltametrinu.

„Deltametrin nije ni biološko ni biljno sredstvo, već insekticid koji je efikasan i u vrlo niskim dozama i ima dugo rezidualno (produženo) delovanje. U uputstvu jasno piše da se ne sme primenjivati u vreme pčelinje ispaše (ovde se ni to ne poštuje, te ćemo prijaviti nadležnima nepravilnu upotrebu preparata) kao i tokom leta pčela, te pčele treba skloniti ili pokriti u toku primene i tokom 48 sati nakon primene. Piše i da ljudima nije dozvoljen rad u polju koje se njime tretira do 24 časa nakon tretmana, a koristiće se iznad glava ljudi. Tih 30.000 ljudi koje predsednik opštine pominje, uopšte ne shvata da se i oni truju višekratnim tretmanima, te da tretman iz vazduha jednostavno mora da se ukine, jer se truju i ljudi, a i ubijaju brojni neciljani korisni organizmi, ne samo pčele“, piše u saopštenju.

Kako dalje navode u svojoj objavi, jedino što ide u prilog preživljavanju pčela je što je tretman najavljen za posle 19 časova, ističući da to nije nikakva uteha ako preparat ispolji svoje delovanje, te da on i narednih dana pravi štetu, jer i u manjim dozama utiče na nervni sistem pčela.

„SPOS i Odbor za zaštitu pčela SPOS-a smatraju da je itekako moglo da se odloži prskanje i ne pravi ovolika šteta. Takva vrsta nepostojanja empatije i razumevanja za pčelare je prosto neverovatna. Pčelari svojim oprašivanjem donose milione evra opštini Šid, svake godine svako pčelinje društvo podiže prinose okolnih poljoprivrednika za 566 evra. Da ne govorimo koliko pčelinje zajednice doseljene na lipu pospešuju biodiverzitet na Fruškoj Gori. Ali, po predsedniku opštine je mnogo važnije sprečiti da ljude ne ubadaju komarci još nekoliko dana, nego da se pčelarima izađe u susret“, navode iz SOPS-a.

Oni dalje ističu da to što zakon kaže da se ne smeju ubijati neciljani organizmi, po predsedniku opštine „očigledno nema veze čim se oglušio o molbe svih navedenih“, te da je njemu važno da se „ispoštuje forma i pravovremeno najavi prskanje“.

„Prethodnih godina smo uspevali da sprečimo ovako nešto, ove godine to ne možemo. Svaki pčelar moraće sam da donese odluku šta će raditi, da li će probati da zatvori pčele sutra ujutru, jer ih je nemoguće zatvoriti uveče u 19 sati kada uveliko lete, ili će ih odseliti, jer se plaši efekta deltametrina narednih dana. Strah je opravdan, ali odluka je na svakom pčelaru, jer realno može doći kako do katastrofalnog trovanja, kao i neznatnog, ali niko to sve ne može znati unapred, jer kao što je opšte poznato štete nisu velike kada avion preleti dosta daleko od pčelinjaka, ali ako preleti u njegovoj blizini, štete mogu biti totalne. Inače, zakon je jasan, pčele se moraju skloniti ili zatvoriti“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari