U prizemlju zgrade Generalne skupštine UN u Njujorku vlada Turske otvorila je izložbu na temu izbeglica iz Abhazije, Makedonije te Sirije koje su, u begu od sukoba, našli utočište u Turskoj. Izložba pod nazivom “Bezbedno utočište Turska”, koju je u utorak zvanično otvorio prvi čovek turske diplomatije Mevlut Kavusoglu, deo je napora ove zemlje da osigura sebi mesto među pet novih nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.


Dok Venecuela, Angola i Malezija važe za zemlje koje će postati nove nestalne članice Saveta bezbednosti UN, za preostala dva mesta vodi se žestoka trka između Novog Zelanda, Španije i Turske, čiji šefovi diplomatija lobiraju ove nedelje u Njujorku. Ukupno 193 zemlje članice Generalne skupštine UN danas će izabrati pet novih nestalnih članica u Savetu bezbednosti, kao najuticajnijem telu Svetske organizacije.

Turska je, međutim, u središtu pažnje svih. Zemlja je važan saveznik SAD u borbi protiv Islamske države, naglašava Njujork tajms, sa velikom vojskom i bazama uključenim u akciju. Iako je pod trenutnim uslovima Ankara isključila mogućnost slanja svojih kopnenih snaga duž granice, još nije dala zeleno svetlo da se njene vazdušne baze koriste u borbenim operacijama. Nezvanično, među diplomatama kruži pitanje da li je ovo pravi trenutak da se Turska “nagradi” mestom u Savetu bezbednosti UN, piše Njujork tajms, pogotovo jer su prošle samo četiri godine od kada je poslednji put ova zemlja imala mesto među pet nestalnih članica SBUN.

Ebru Barutcu, turska ambasadorka u Portugalu, koja je lobirala za glasove u brojnim prestonicama smatra da turska saradnja sa američkom koalicijom samo može pomoći težnjama njene zemlje. “Ovo je potpuno drugačija klijentela. Ljudi koji ovde glasaju nisu prosečni građani već dobro informisani pojedinci”, kaže Barutcu, prenosi Njujork tajms. Iako nijedna od zemalja ne navodi koliko košta ovakva jedna kampanja za neku zemlju, procenjuje se da je potrebno 20 miliona dolara pa i više, što u trenutku ekonomske krize svetskih razmera kod pojedinih izaziva podozrenje da li je trošenje novca na ovaj način i korisno.

Mesto u Savetu bezbednosti UN smatra se da je ne samo stvar prestiža već i prilika za jednu zemlju da podigne opšti profil svoje zemlje i pomogne sticanju vrlo korisnih bilateralnih sporazuma.

“Globalno, vi ste priznati kao važan igrač, vi ste neko i nešto”, smatra Kristijan Vinavajser, ambasador Linheštajna u UN, prenosi američki list. U praksi, ipak, navodi, uloga izabranih članica je ograničena, dok Savet bezbednosti istinski vodi pet stalnih članica. Bez obzira na to, države sprovode kampanje godinama, šalju svoje diplomate u prestonice širom sveta ne bi li skupili podršku. Novi Zeland koji je poslednji put bio u Savetu 1994, za ovu kampanju imenovao je čak četiri specijalna predstavnika.

Španija, koja je poslednji put bila u Savetu 2004, nije bila toliko vidljiva u aktuelnoj kampanji, mada je kralj Felipe VI bio u Njujorku prošlog meseca, gde se sastao sa svetskim liderima u Generalnoj skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari