Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu posetio je juče Siriju kako bi apelovao na vlast Bašara al Asada da obustavi nasilje protiv demonstranata. Džonatan Hed, komentator Bi-Bi-Sija, ocenjuje da su turski zvaničnici dugo bili strpljivi kada je reč o ponašanju Bašarovog režima i slali mu prijateljske savete da počne da sprovodi obećane reforme, što bi mu omogućilo da ostane na državnom kormilu, ali da je situacija izmenjena.


Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da će se Turska pridružiti zemljama Zapada u osudi ponašanja režima u Damasku, što bi uključivalo i dodatne mere Saveta bezbednosti UN protiv sirijskih vlasti.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein su povukli ambasadore iz Damaska, u znak protesta protiv ponašanja Asadove vlade. Uprkos oštrim kritikama međunarodne zajednice, provladine trupe nastavile su juče ofanzivu na glavna uporišta narodne pobune koja traje od marta.

Sirijska vojska ušla je tenkovima u grad Biniš, u pokrajini Idlib, smeštenoj nedaleko od granice s Turskom, a nove oružane akcije zabeležene su i u Deiru al Zuru, na istoku države, navode svetske agencije pozivajući se na izjave aktivista organizacija za borbu za ljudska prava. Takođe, postoje navodi da mnogi stanovnici tih područja ne napuštaju svoje domove iz straha od napada provladinih trupa. Sirijska opozicija saopštila je da je juče u svom domu pronađen mrtav nedavno smenjeni ministar odbrane general Ali Habib.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari