Savić: Za čuvanje Vučića "kobre" nisu najstručnije 1Foto: Fonet

Napadi na državnike i pokušaji atentata isuviše su ozbiljna tema da bi se o njima raspravljalo u tabloidima.

Vladajuća stranka im u tome pomaže, što osim održavanja konstantne tenzije u društvu, šalje poruku da predsednik Aleksandar Vučić nema adekvatno obezbeđenje – kaže za Danas izvor iz bezbednosnih struktura, koji je zbog osetljivosti teme insistirao na anonimnosti. On dodaje da je u čitavoj bezbednosnoj karici najveći problem MUP, koji očigledno dostavlja podatke režimskim medijima.

– Ni u jednoj ozbiljnoj državi se o pitanju bezbednosti predsednika ne raspravlja po tabloidima i društvenim mrežama. To može da bude jako opasno, jer se stvara atmosfera u kojoj je poruka jasna – predsednik nije bezbedan. U vreme Zorana Đinđića takođe se pravila takva atmosfera, ali sa potpuno drugačijim ciljem. Znamo kako je to rezultiralo. U slučaju Aleksandra Vučića priča je drugačija. Vladajuća stranka sa njim na čelu pokušava da kreira atmosferu u kojoj je Vučić navodno ugrožen, kako bi se održavala tenzija u društvu. Ovde se radi o čistom politikanstvu – kaže naš sagovornik, koji je bio upućen u obezbeđenje više državnika u Srbiji, uključujući i ubijenog premijera Zorana Đinđića.

S druge strane, bivši direktor BIA Andreja Savić smatra da čitav niz incidenata u vezi sa bezbednošću Aleksandra Vučića dovodi u pitanje profesionalnu obučenost onih koji ga štite.

– Poslovi obezbeđenja podeljeni su na nekoliko državnih organa od kojih je ključan MUP. Zatim, tu su BIA i Vojska Srbije. Vučić je odlučio da o njegovoj bezbednosti brine vojska, odnosno elitna jedinica Kobre. Uz sve uvažavanje njenih dometa, Kobre su protivteroristička jedinica i njeni pripadnici nisu najstručniji kada je reč o ličnoj bezbednosti – kaže Savić za Danas.

On dodaje da pitanje bezbednosti predsednika nije političko, već pitanje profesionalnosti onih koji ga obavljaju. Savić naglašava da bi najoptimalnije rešenje i sada i ubuduće bilo da sve službe bezbednosti, u slučaju obezbeđivanja državnika, rade koordinirano i centralizovano iz jednog mesta.

– Niz incidenata u kojima su presecane kolone kako sadašnjeg tako i bivših predsednika države, očigledan su pokazatelj da pitanje lične bezbednosti državnika nije najbolje rešeno i da zahteva reformu – zaključuje Savić.

Poslednji incidenti vezani za bezbednost predsednika potvrđuju obe teze naših sagovornika. Predstavljanje metaforičkih tvitova kao pokušaj atentata na Aleksandra Vučića očigledan je primer spinovanja i stvaranja lažne atmosfere ugroženosti. Međutim, presecanje kolone vozila u kojoj se nalazio predsednik, u subotu ujutru na kružnom toku Topčiderska zvezda u Beogradu, pokazatelj je da sa Vučićevim obezbeđenjem nešto „ne štima“, čim je običan automobil mogao da udari u vozilo u kojem se on nalazio. I sam ministar Nebojša Stefanović ocenio je da događaj ne predstavlja pokušaj atentata, iako su, kako je naglasio, osobe u automobilu bile pod dejstvom narkotika i odranije poznate policiji.

Automobilom marke „bentli“, crne boje španskih registarskih oznaka, upravljao je Luka R. U njemu su još bili Miloš T. i Stevan D., a sva trojica su odranije poznata policiji kao počinitelji različitih krivičnih dela. Prema rečima jednog od uhapšenih, oni nisu imali nameru da napadnu kolonu vozila, već su, posle posla u diskoteci krenuli da se provozaju skupocenim automobilom, a kada su stigli do Topčiderske zvezde, vozač je počeo da „driftuje“ vozilo. Usled zadnje vuče, volan su držali suprotno okrenut, pa se auto, praktično, kretao postrance. Kolonu u kojoj je bio Vučić činila su tri vozila. On se nalazio u prvom, a „bentli“ je udario baš u taj auto.

Istorijat „presecanja kolona“ datira još od februara 2003. Prva žrtva bio je tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen mesec dana nakon toga. Kolona predsednika Borisa Tadića presečena je, poput Vučićeve, na Topčiderskoj zvezdi 2004. Radilo se o saobraćajnom prekršaju zbog kojeg je Miroslav Cimpl osuđen na 20 dana zatvora i novčanu kaznu. Vozač MUP Saša Pejović je oko jedan sat posle ponoći na auto-putu Beograd – Niš kod Bubanj potoka sustigao kolonu vozila u kojoj je bio tadašnji predsednik Tomislav Nikolić, novembra 2012. Kažnjen je sa osam meseci zatvora, uslovno na dve godine. Iste godine, vozač „škode“ Aleksandar Stojanović je na Novom Beogradu više puta pokušao da preseče kolonu predsednika Tomislava Nikolića, za šta je odgovarao prekršajno.

Određen pritvor vozaču i putnicima u „bentliju“

Vozač i putnici u „bentliju“, koji je u subotu ujutro presekao kolonu s vozilom predsednika Aleksandra Vučića, saslušani su u Višem javnom tužilaštvu zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti koje im se stavlja na teret. Tužilaštvo je predložilo produženje pritvora do 30 dana kako ne bi uticali na svedoke i kako ne bi ponovili krivično delo, a sudija za prethodni postupak Višeg suda uvažio je predlog i produžio im je pritvor na 30 dana.

Vučić ne veruje MUP-u

Aleksandar Vučić nedavno je rasformirao jedinicu za obezbeđenje MUP-a Srbije koja je brinula o bezbednosti bivšeg predsednika Tomislava Nikolića. Za svoju bezbednost angažovao je Kobre, koje su ga čuvale od kada je došao na vlast 2012. Sagovornici Danasa su nedavno ovaj potez ocenili kao nepoverenje Vučića prema MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari