Savremenom dijagnostikom do izlečenja 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Udruženje obolelih od limfoma „LIPA” organizovalo je VI Nacionalni kongres pacijenata sa limfomom, HLL i MPN-om sa ciljem da spoji sve činioce zdravstvenog sistema, kako bi se bolje pristupilo rešavanju problema, a posebna pažnja je posvećena lečenju neželjenih efekata terapija.

„Danas smo se sastali da bismo pričali o pacijentima koji imaju hroničnu limfocitnu leukemiju i hronočne mijeloproliferativne bolesti. Te bolesti čine izuzetno veliku grupu hematoloških pacijenata i zbog toga ovaj sastanak ima veliki značaj. Centralno pitanje su uvek inovativni lekovi ali osim toga treba da govorimo i o onim stravrima koje su nam dostupne odmah i sada. Dakle, nisu rešenje samo inovativni lekovi već i takoznavi off-label lekovi. Takođe, treba pričati i o onkofertilitetu tj. kako da naše mlade pacijente zaštitimo od gubitka mogućnosti da budu roditelji, a treba govoriti i kardioonkologiji tj. tome kako zaštititi druge organe na koje utiču lekovi, u ovom slučaju kardiovaskularni sistem. Suština i cilj ovakvih skupova su uvek novine, ali one ne mogu da funkcionišu bez onog starog – rekao je doc. dr Darko Antić, načelnik hematologije UKC Srbije i predsednik Srpske limfomske grupe.

Maja Marković zakonska zastupnica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma „LIPA“ kaže da je jedino moguće da se zajedničkim delovanjem, organizovanim i sistematskim aktivnostima ostvare uslovi za još kvalitetnije i efikasnije lečenje pacijenata.

„To znači uspostavljanje kvalitetnije nege i lečenja, preko povećanja pravovremene dostupnosti lekovima, stabilnog i sistematskog omogućavanja najsavremenije dijagnostike, kao i uspostavljanje sistema koji će doprineti boljem kvalitetu nege pacijenata u toku lečenja i oporavka“, ističe Marković.

Prema rečima doc. dr Danijele Leković, Republički fond za zdravstveno osiguranje ima za cilj da „svake godine makar po jedan inovativni lek za hematologiju uđe na Pozitivnu listu lekova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari