SBB fondacija zasadila 1.200 košarastih vrba u selu Roćevići 1Foto: Promo

SBB fondacija je danas u selu Roćevići kod Kraljeva zasadila 1.200 košarastih vrba u okviru akcije pošumljavanja Srbije “Da šume bude više! Da se lepše diše!”.

 

Predstavnici SBB fondacije su zajedno sa predstavnicima grada Kraljevo i mesne zajednice Roćevići učestvovali u sadnji košaraste vrbe, dok se ukupno 4.800 sadnica sadi u još četiri mesne zajednice u okolini Kraljeva.

“Jedno od rešenja u borbi protiv poplava, smanjenja erozije, kao i u cilju očuvanja životne sredine je sadnja košarastih vrba zbog koje smo danas ovde. SBB fondacija kao i predstavnici grada Kraljevo su prepoznali značaj sadnje, jer košaraste vrbe pored brojnih dobrih osobina koje imaju, značajno povlače loše materije iz zemlje i doprinose većoj plodnosti zemlje na teritoriji gde su zasađene”, rekla je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

SBB fondacija zasadila 1.200 košarastih vrba u selu Roćevići 2
Foto: Promo

“Zahvaljujući SBB fondaciji naš grad je obezbedio sadnice košaraste vrbe. Mi to sadimo u četiri mesne zajednice – Kovači, Sirča, Roćevići i Vitkovac. S obzirom da su Roćevići veoma erozivno područje i po tome su poznati, ovo je jedan od načina da se odbranimo i od vremenskih nepogoda”, izjavio je Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljevo.

Tokom trajanja akcije pošumljavanja Srbije „Da šume bude više!Da se lepše diše!“, do sada je već zasađeno više od 40.000 košarastih vrba koje su dobile svoja mesta pored reka u Valjevu, Pranjanima, Nišu, Zrenjaninu, a planirane su sadnje i u Trsteniku, Ljuboviji, Lučanima i drugim gradovima.

SBB fondacija zajedno sa organizacijama BEFT i iz donacija GIZ-a, E3 International, CIFOR-ICRAFA poklanja gradovima i opštinama ukupno 100.000 košarastih vrba i ujedno poziva sve gradove, opštine, organizacije koje imaju kapaciteta da posade hiljadu i više košarastih vrba da se prijave na mail [email protected] i dobiju sadnice na poklon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari