Najveća ruska državna banka (vlasništvo centralne banke Rusije) Sberbanka ne nalazi se na spisku banaka kojima su SAD zabranile pristup finansijskim tržištima, a EU banke-kćerke ruskih državnih banaka ne nalaze se na spisku finansijskih institucija kojima je istu zabranu izrekla Evropska unija.


Objašnjenja za izuzeće Sberbanke, koja ima najveći udeo na ruskom tržištu kredita, nema, dok se izuzeće EU banki-kćerki ruskih državnih banaka, sa prošlogodišnjom bilansnom aktivom od 20 milijardi evra i filijalama u Austriji, Kipru, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Nemačkoj i Francuskoj, objašnjava neophodnošću očuvanja EU finansijskog sistema. EU banke-kćerke ruskih državnih banaka moći će da transferišu deo sredstava matičnoj banci u Rusiji, ali ne i sredstva prikupljena u Evropi. Prema američkim i evropskim izvorima, na koje se poziva ruski list Vedomosti, banke-kćerke nisu tokom poslednje tri-četiri godine emitovale obveznice i ukoliko bi sa time sada počele, to bi bilo lako primećeno.

Prema trećem paketu sankcija usaglašenih između SAD i EU, Evropljani ne smeju kupovati obveznice sa rokom dospeća dužim od 90 dana

i akcije ruskih banaka sa udelom države većim od 50 odsto, a Amerikanci ne smeju kupovati iste akcije i obveznice tri ruske banke: VTB, Moskovske banke i Rošeljhozbanke. Ovim sankcijama bi trebalo da bude otežano refinansiranje kredita ruskih banaka čime bi to refinansiranje u najmanju ruku postalo skuplje.

Specijalizovani zapadni finansijski časopisi ne samo da se ne slažu oko datuma kada će novi paket sankcija Rusiji zvanično stupiti na snagu, nego se sve više razmimoilaze i u tumačenju šteta koju će privredi te zemlje naneti. Naročito s obzirom na napred nabrojane izuzetke. Dok jedni tvrde da je cilj vrlo pametno odabran i oteraće rusku privredu u recesiju, drugi napominju da ruskim državnim bankama u sledećih devet meseci na otplatu stiže (samo) 39 milijardi dolara što je, tvrdi kuća Nomura, samo osam odsto od ruskih deviznih rezervi.

Ruska centralna banka je već objavila da će podržati ruske banke sa liste sankcija, a u analizama se uzima u obzir i mogućnost da se one okrenu azijskim finansijskim tržištima, uz znatno više troškove zaduživanja. Krajem 2013. godine, piše nemački Frankfurter algemajne cajtung, ruske banke i firme u inostranstvu su bile zadužene 653 milijarde dolara – 70 odsto njihovih obveznica u rukama je neruskih investitora.

Novi embargo od danas

Brisel – Savet Evropske unije usvojio je set restriktivnih mera koje će se od danas, 1. avgusta, primenjivati prema Rusiji zbog, kako se navodi, njenih aktivnosti koje destabilizuju situaciju u istočnoj Ukrajini. Osim finansijskih sankcija, uveden je embargo na uvoz i izvoz oružja i povezanog materijala u i iz Rusije, kao i zabrana izvoza dobara i tehnologija za vojnu upotrebu u Rusiju. Izvoz određene opreme i tehnologije za energetiku u Rusiju biće predmet autorizacije kompetentnih tela država članica. Licence za izvoz biće odbijene ukoliko su proizvodi određeni za istraživanje nafte u dubokim vodama i istraživanje arktičke nafte. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari