Seizmolog: Očekuje se dodatno podrhtavanje tla, ali nema mesta panici 1Foto: FoNet/AP

Dežurni seizmolog u Republičkom seizmološkom zavodu Miodrag Petrović izjavio je danas da se, nakon jakog zemljotresa u Albaniji, i u Srbiji mogu očekivati podrhtavanja tla i slični čulni efekti ali da građani ne treba da paniče jer se radi o efektima koji ne uzrokuju štete ili rušenje objekata.

U izjavi agenciji Beta, Petrović je rekao da se ne može isključiti i pojava slabijeg zemljotresa na jugu Srbije, u rejonu Prizrena i Peći, jer se i sa albanske strane granice dogodilo više zemljotresa.

Petrović je naveo da je to prirodna posledica relaksacije tla, koja se može očekivati dok se sve ne dovede u stanje ravnoteže.

On je podsetio da se najjači zemljotres dogodio jutros u 3.54, desetak kilometara od albanske luke Drač, i da je imao magnitudu od 6,4 Rihterove skale, što je dosta jako za ovdašnje uslove.

Prema njegovim rečima, srećna je okolnost što je epicentar zemljotresa bio u moru pa je tako umanjeno oštećenje za objekte na kopnu.

„Zemljotres se osetio i na celom prostoru Balkana, i u Grčkoj i u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Imali smo brojne pozive iz čitave zemlje a podrhtavanje tla su naročito osetili ljudi koji žive na višim spratovima“, rekao je on.

On je naveo da se kod jakih zemljotresa obično javljaju dve zakonitosti – da se u epicentralnoj oblasti događa veći broj slabijih ili jačih potresa, odnosno da se na širem području dogodi takozvani „okidački efekat“.

„To se pokazalo na primeru zemljotresa koji je registrovan na potezu između Nevesinja i Stoca, kao i nekoliko jačih u Sredozemnom moru“, rekao je on.